Mere koje su trenutno na snazi produžene do petka, uvode se PCR i karantin za one koji ulaze u zemlju

barometar
Pijaca Niš Foto: Ilustracija, Naissus.info

Mere koje su na snazi, i koje su bile oročene do sutra, nakon današnjeg zasedanja Kriznog štaba, produžene su do petka.

Mere koje su do sada bile na snazi, važiće do petka, 18. decembra. Stranim državljanima će od 20. decembra za ulazak u Srbiju biti potreban negativan PCR test. Za srpske državljane biti potreban ili negativan test ili će biti upućeni na desetodnevni karantin, saopštila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević nakon sednice.

“Doneli smo odluku da sve restriktivne mere koje su važile do sada budu na snazi do petka, 18. decembra. Nakon toga ćemo se ponovo sastati i sagledati da li ćemo uvoditi neke dodatne mere ili promeniti postojeće”, rekla je Kisić Tepavčević.

Kako je istakla, dosadašnje mere su dale efekte.

Iako su brojevi na visokim vrednostima, sad vidimo pad novozaraženih i procenta pozitivnosti. Ona je ponovila koje su to mere – zabrana rada svih objekata od 17 časova, a koja se ne odnosi na prehrambene objekte, apoteke i pumpe.

“Takođe, doneli smo odluku kada je u pitanju kontrola putnika u međunarodnom saobraćaju da će za sve strane državljane biti neophodan PCR test. Bez obzira na zemlju iz koje ulaze i to će da važi od 20. decembra, najverovatnije do 10. januara. Sve će zavisiti od aktuelne epidemiološke situacije”, navela je ona.

Za naše građane koji ulaze u zemlju, ukoliko nemaju negativan PCR test, biće u obavezi da budu u kućnoj izolaciji 10 dana. Ona se može prekinuti ukoliko se u međuvremenu uradi PCR test koji će pokazati negativan rezultat.

Odgovarajući na pitanje o mogućim novim merama za Novu godinu i Svetog Nikolu, Kisić je ponovo apelovala da se praznici slave u što užem krugu ljudi.

“Nisu to nikakve specijalne mere. Mere treba da budu iste svakog dana otkako nam je poznato da je virus u populaciji. Kontrolisati slave nije moguće, a niko ni ne želi da vrši takve vrste kontrole”, ocenila je ministarka.

Kako je dodala, ovih dana manji je broj pregleda kada su u pitanju bolnice koje imaju ambulante. Ono što zabrinjava je to da je kod ukupnog broja osoba koji su se javili veći procenat onih koji zahtevaju hospitalizaciju.

Govoreći o vakcini protiv korona virusa, ona je navela da ne zna da kaže konkretan datum kada će stići u Srbiju, ali istakla da će Srbija biti jedna od prvih država koja će je dobiti.

Prema poslednjem izveštaju, u poslednja 24 sata na virus su pozitivne još 4.932 osobe. Preminulo je 49 pacijenata, a na respiratorima su 334 pacijenta. U KC Niš hospitalizovano je 350 pacijenata, a virus je potvrđen kod njih 257. 11 je priljučeno na respiratore, a preminulo je osam pacijenata.

Izvor: Insajder

O merama koje predlaže inicijativa “Ujedinjeni protiv kovida” pročitajte ovde.

UPK: Poslednja šansa za rigoroznije mere da bi se sprečilo pucanje zdravstvenog sistema