Sneg se topi, Nišava raste. U Prokuplju proglašena vanredna situacija zbog poplava

Vodostaj Nisave
Vodostaj Nišave; Foto: Dragoslav Ivković

Sneg slabog do umerenog intenziteta pada na severu zemlje, a u ostalim krajevima Srbije pada kiša, koja se zbog niskih temperatura u nekim delovima ledi pri tlu, saopštio je jutros Auto moto savez Srbije.

Ovakve vremenske prilike, kao i otapanje snega danas i u narednim danima, doneće više vode na putevima širom zemlje, očekuje se i povećan broj aktiviranih klizišta, a česta je i pojava odrona, najviše na području pored Ibra, na delu između Kraljeva i Raške, na Đerdaspkoj magistrali od Velikog Gradišta i Donjeg Milanovca ka Kladovu, a ima ih i kroz Gredeličku, Sićevačku i Drensku klisutru.

Nisava
Nišava; Foto: Dragoslav Ivković

Informacija o stanju velikih reka na dan 4. mart

„Vodostaji na slivu Južne Morave su u većem porastu sa tendencijom porasta narednih dana. Vodostaji će prevazići granicu vanredne odbrane od poplava na Toplici kod Doljevca, na Veternici kod Leskovca i na Južnoj Moravi kod Mojsinja, a na Jablanici, Pustoj i Vlasini kretaće se između granica redovne i vanredne odbrane od poplava. Vodostaji na Belom Timoku su u većem porastu sa tendencijom porasta narednih dana i kretaće se nešto ispod granice vanredne odbrane od poplava“, saopštava Republički hidrometeorološki zavod Srbije.

Stanje pripravnosti u Lučanima, zbog porasta vodostaja reke Bjelice, a u Prokuplju i Zaječaru vanredna situacija zbog  poplava.

RHMZ
RHMZ vodostaj reka, Printscreen

Plave strelice na slici pored reka ukazuju da je prevaziđena granica redovne odbrane od poplave.

Nema opasnosti od izlivanja vode u Nišu

Vodostaj Južne Morave i svih njenih pritoka u stalnom je porastu i za taj sliv proglašena je vanredna odbrana od poplava, kažu u preduzeću „SrbijaVode“.

Hidrometeorološki zavod upozarava na intenzivno topljenje snega na području cele Srbije u periodu od 5. do 9. marta ove godine.  

„Od ponedelјka, usled porasta temperature, pojačanja južnog vetra i kiše povremeno, doći će do intenzivnog toplјenja snega“, dodaje se u saopštenju RHMZ-a.

Prognozirane hidrološke pojave za datum: 05.03.2018.
Prognozirane hidrološke pojave za datum: 05.03.2018.

Po podne razvedravanje, maksimalno 6 stepeni

Nisavski kej
Nišavski kej

U Srbiji će u jutarnjim i prepodnevnim satima biti oblačno, mestimično sa snegom, na jugu i istoku sa kišom i susnežicom, uz maksimalnih 6 stepeni Celzijusa na jugu i istoku zemlje.

Po podne i uveče biće suvo, uz delimično razvedravanje. Vetar slab do umeren severni i severozapadni, noću u skretanju na jugoistočni i u pojačanju, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.