BRAVO! Niški učenici pobednici Regionalnog app izazova

Pobednički tim putuje u Berlin
Pobednički tim putuje u Berlin

Tim LeVel učenika Gimnazije “Bora Stanković” iz Niša, koji su osmislili aplikaciju “Solve & Share”, osvojio je prvo mesto na regionalnom finalu konkursa za izradu aplikacija za mobilne uređaje, održanom u Beogradu.

Na taj način niški učenici dobili su nagradu – putovanje u Berlin, na jednu od vodećih IoT konferenciju.

U regionalnom finalu učestvovali su srednjoškolci iz Podgorice, Doboja, Istočnog Sarajeva, Mostara, Prijedora, Sente, Beograda, Šapca i Niša, odnosno pobednici državnih konkursa iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Pobednički tim Gimnazije „Bora Stanković“ iz Niša činili su Vuk Bibić, Luka Pavlović i Lazar Minić iz odeljenja IV1 koji su nagrađeni za aplikaciju kojom đaci međusobno mogu da dele zadatke iz oblasti matematike, fizike i hemije i predlažu njihova rešenja.

“Solve & Share” daje mogućnost da se na lak način, uz opis, sliku ili crtež predstavi problem, odnosno rešenje, objašanjavaju niški učenici Gimnazije „Bora Stanković“.

Mentori niških učenika bili su profesori Mitar Krstović i Mirjana Mladenović.

Regionalni app izazov
Regionalni app izazov; Foto: mts

Pobednici prvog „Regionalnog app izazova“ putuju u Berlin

Članovi tima LeVel putovaće u Berlin sa timom RB Dev iz JU „28. juni“ iz Istočnog Sarajeva, jer su izradili aplikaciju „Move Fit“ koja je, takođe, osvojila prvo mesto na „Regionalnom app izazovu“ u organizaciji Kompanije Telekom Srbija, m:tel Crne Gore i, m:tel BiH.

Za srednjoškolce iz Podgorice, Doboja, Istočnog Sarajeva, Mostara, Prijedora, Sente, Beograda, Šapca i Niša, Regionalni app izazov bio je prilika da razmene znanja i iskustva, ali i da dožive Beograd na poseban način, u okviru jedinstvene ture pod nazivom „Tesla u Beogradu“. Đaci su posetili muzej Nikole Tesle, Elektotehnički fakultet i lokacije koje je Tesla obišao prilikom svoje jedine posete Beogradu.

„Želim da istaknem da smo izuzetno ponosni na mlade ljude koji su pokazali zavidno znanje, izuzetan timski i preduzetnički duh i volju da istraju u procesu kreiranja aplikacija koje olakšavaju komunikaciju u savremenom svetu“, rekao je prilikom uručenja nagrade, generalni direktor Telekoma Srbija, Predrag Ćulibrk.

Pobednici Regionalnog app izazova
Pobednici Regionalnog app izazova; Foto: mts

Pored glavnih nagrada, dodeljene su i dve specijalne nagrade za inovativnost: „Snaga inovacije – Igor Osmokrović“, timu Valanders iz Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice za aplikaciju „TeleTech“ i učeniku Matematičke gimnazije iz Beograda, Luki Jovičićuza aplikaciju „Stories“.

Učenici su nagrađeni vrednim mobilnim uređajima.

Global Digital Clinik