Adrenalinski parkovi: Nova turistička zona Panteleja i Niške Banje

Ideja o formiranju nove turističko-rekreativne ponude opština Pantelej i Niška Banja.
Ideja o formiranju nove turističko-rekreativne ponude opština Pantelej i Niška Banja.

Kampovanje, pešačenje, biciklizam, rečna ekspedicija, vožnja 4×4, jahanje, lov, ribolov, paraglajding, praktično streljaštvo, vožnja kanuom i kajakom, rafting, proučavanje pećina i kanjona i džip safari samo su deo turističke ponude Niša, a koja će se unaprediti saradnjom javnog, privatnog i civilnog sektora.

Zajedničkim snagama do nove turističke zone Panteleja i Niške Banje

Naime, pokreće se ideja o formiranju nove turističko-rekreativne ponude koja bi povezala i objedinila raspoložive resurse i potencijale opština Pantelej i Niška Banja.

Reč je o zajedničkom nastojanju da se bez dodatnih ulaganja ili sa minimalnim intervencijama, kroz tekuće poslovne aktivnosti, uzajamnim dopunjavanjem i prožimanjem delatnosti svih učesnika, unapredi ovo područje kao zanemarena i nedovoljno iskorišćena prirodna spona dve opštine, navodi se u saopštenju.

U ovom projektu učestvuju i inicijalni akteri: Institut „Radon“, Strelište u Malči, Vinski podrum „Malča“, Konjički klub u Niškoj Banji, Safari klub-Niš i drugi zainteresovani učesnici sa programima iz oblasti turizma posebnih interesa.

Turističko-rekreativna ponuda opština Pantelej i Niška Banja
Turističko-rekreativna ponuda Panteleja i Niške Banje

 „Na taj način stvorila bi se jedinstvena celina koja bi bila turistički atraktivna – sa brojnim sportsko-rekreativnim i drugim programima i praktičnom nadogradnjom dosadašnje ponude koju pojedinačno pružaju Institut „Radon“, Vinski podrum i Strelište u Malči…“, objašnjavaju u opštini Pantelej.

Niške opštine su u ovim oblicima turizma posebnih interesa prepoznale šansu za razvoj i na osnovu svojih potencijala planski podržavaju i razvijaju veliki broj aktivnosti, koje već daju rezultate, kao što su: šuting reli, praktično streljaštvo u Malči, paraglajerski svetski i evropski kupovi, regate na Nišavi, džip programi – Katena Mundi – Via Militaris 4×4, zdrave staze na planini Kalafat itd.

Delimično su to programi niških sportskih klubova i drugih učesnika koji se bave razvojem atraktivnih aktivnosti i koje će se sada objediniti.

Prednosti i planovi turizma posebnih interesa

„U budućnosti ovi programi će biti oplemenjeni vrhunskom gastronomijom, istorijom i kulturom, kombinovani sa ponudama drugih opština, ali i sređivanjem i gradnjom novih sportskih terena i infrastrukture, radi obogaćivanja sveukupne ponude“, navodi se u Strategiji održivog razvoja opštine Pantelej do 2020. godine.

Adrenalinski parkovi i osmišljeni turistički programi

U cilju organizovanije ponude ovih aktivnosti potrebno je ujediniti i kombinovati ponude već postojećih aktivnosti i stvoriti logistički centar, navodi se u Strategiji.

Turističko-rekreativna ponuda opština Pantelej i Niška Banja
Turističko-rekreativna ponuda Panteleja i Niške Banje

Prema ovoj Strategiji predviđa se formiranje adrenalinskih staza u Malči (uz formiranje veštačke stene), zatim staza za „off road“ i „moto cross“ na Kalafatu, traking staza „Srećkovo vrelo“ (Kamenica, Donji i Gornji Matajevac), kao i stvaranje logističkog centra u Malči.

Prezentacija o formiranju nove turističko-rekreativne ponude zakazana je za ponedeljak, 5. marta u Gradskoj opštini Pantelej od 12 sati.

Global Digital Clinik