Škola za odvikavanje od pušenja

Foto: Ilustracija - freepik

Dom zdravlja u Nišu formirao je novu grupu polaznika Savetovališta za odvikavanje od pušenja. Cilj škole je da polaznike liši ove loše navike i da ih motiviše da se okrenu zdravijem načinu života.

“Svi naši polaznici dobijaju korisne savete o svim aspektima štetnih efekata duvana po njihovo zdravlje, tu su uključeni i epidemiolog, nutricionista, psiholog i fizijatar.” rekla je za Belle amie dr Jelena Perović šef Centra za prevenciju DZ Niš

Iako su problemi sa pušenjem svima jako poznati, veliki broj pušača odbija da prestane sa pušenjem, radionice doma zdravlja nam ipak donose pozitivne rezultate.

“Rezultati škole su vrlo dobri i u nekoliko poslednjih radionica više od polovine ljudi su potpuno prestali sa pušenjem, a svi ostali su drastično smanjili broj cigareta. Taj period odvikavanja traje nekoliko meseci do godinu dana, smatramo da je nepušač onaj ko godinu dana od poslednje cigarete provede bez duvanskog dima.” objasnila je dr Jelena Perović.

Od motivacije i podrške koju dobija zavisi koliko će osoba uspešno istrajati u odvikavanju.

“Sve polaznike ove škole mi kontaktiramo posle mesec dana, posle tri meseca, 6 meseci i posle godinu dana, podsetimo ih na one lekcije koje su naučili u školi, ohrabrimo ih da ostanu na tom putu i stvarno smo zadovoljni, a mislim da su i oni zadovoljni sa našim angažovanjem na tom planu.” istakla je dr Jelena Perović.