Sindikat niškog aerodroma zabrinut za egzistenciju radnika: “Prete” otkazom

aerodrom-nis-terminal-ilustracija
aerodrom-nis-terminal-ilustracija

Reprezentativna sindikalna organizacija JP “Aerodrom Niš” obaveštava javnost da se posle izjava članova Gradskog veća i Budžetske inspekcije stiče utisak da su zaposleni na niškom aerodromu u poslednje tri godine protivzakonito primali visoke plate i da su oštetili gradski budžet za oko 150 miliona dinara što, kako tvrde, nije tačno.

Kako ističu reč je o zloupotrebi položaja zaposlenih u JP Aerodrom Niš jer javnosti predstavlja neistinita slika o njihovom materijalnom stanju.

“U periodu od 2015. do 2017. godine, posle šestomesečne isplate minimalne zarade, zarade u JP Aerodrom Niš su se kretale od najniže neto zarade bez naknada koja je bila oko 23.000 dinara, do najviše od oko 100.000 dinara, koju je primao direktor preduzeća, što je u proseku  oko 28.000 dinara. Sa svim naknadama za prevoz, regres, prekovremeni rad, noćni rad, rad vikendom i praznikom, ovaj prosek ne prelazi 38.000 dinara. Čak i ovaj nivo zarada je postepeno dostignut u dužem vremenskom periodu, tačnije u oktobru 2015. godine”, navodi se u saopštenju Odbora reprezentativne sindikalne organizacije JP “Aerodrom Niš”.

Oni ističu da je prosečna neto zarada bez naknada od 28.000 dinara daleko ispod proseka u sektoru vazdušnog saobraćaja u Srbiji odnosno da je niža od republičkog proseka i manja nego u mnogim javnim preduzećima u Nišu.

“Prosečna neto zarada je isplaćivana u skladu sa usvojenim Posebnim programima poslovanja JP Aerodrom Niš za svaku godinu ponaosob od strane Skupštine Grada Niša, i verifikovana je u usvojenim Izveštajima o poslovanju javnog preduzeća. Državna revizorska institucija nije imala  primedbe niti je dala bilo koju preporučenu meru po ovom pitanju, jer je nemoguće isplaćivati minimalne zarade duže od 6 meseci što je zakonski rok”, piše u saopštenju.

Sindikat niškog aerodroma dodaje i da se u poslednje tri godine broj zaposlenih nije povećavao iako je bio veći obim poslovanja, kao i broj putnika i robe.

“JP Aerodrom Niš, osnivač Grad Niš i reprezentativni sindikat preduzeća su potpisali kolektivni ugovor koji definiše prava zaposlenih i obaveze poslodavca, ali i koeficijente po grupama zanimanja koji su u saglasnosti sa Sistematizajom radnih mesta koja je menjana kako bi se ispratili zahtevi vazduhoplovnih vlasti i ogromnog povećanja broja putnika”, kaže se u saopštenju i ističe da izjave  zamenika gradonačelnika i šefice odseka budžetske inspekcije unose zabrinutost kod svih zaposlenih, jer im ugrožavaju osnovna egzistencijalna prava.

Zaposleni sumnjaju da će aktivnosti Gradskog veća po pitanju statusa Aerodroma Konstantin Veliki i smene aktuelnog direktora kao rezultat imati drastično smanjenje njihovih zarada i da to za posledicu može da ima odlazak stručnih i licenciranih kadrova iz preduzeća, čime bi se niškom aerodromu ugrozio sertifikat za rad.  

Global Digital Clinik