Smenjen direktor niškog aerodroma zbog nezakonitog povećanja plata

Vladica Đurđanović, JP
Vladica Đurđanović, JP "Aerodrom Niš"

Gradsko veće Niša usvojilo je predlog da se direktor Javnog preduzeća „Aerodrom Niš“ Vladica Đurđanović smeni sa te funkcije, uz obrazloženje da je u prethodne tri godine isplaćivao zarade koje su veće nego što je zakonom dozvoljeno.

“Drastičnan primer je što je jedan od šefova posle uvećenja osnovica zarade i promena naziva njegovog radnog mesta imao duplo veću zaradu, od 50.000 na 100.000 dinara”, rekao je na sednici zamenik gradonačelnika Niša, Miloš Banđur i dodao je aerodrom od 2015. do 2018. godine povećao osnovicu za plate za dve trećine.

U protekle tri godine Grad Niš je iz budžeta aerodromu isplatio 276 miliona dinara za investicije, zarade i tekuće troškove i da su 153 miliona otišla na zarade. 

“Neracionalno su se ponašali sa budžetskim sredstvima”, istakao je Banđur.

Prema izveštaju Budžetske inspekcije, Đurđanović može da se izjasni o ovoj odluci Gradskog veća u roku do 20 dana.

Javnom preduzeću “Aerodrom Niš” biće naloženo da vrati iznos zarada koje su prekomerno isplaćivane, rekla je šefica odseka budžetske inspekcije, Spomenka Milojević.

“Ukoliko to ne učine, onda će to morati sudskim putem”, rekla je Milojevićeva i najavila da će nadležna inspekcija u narednom periodu kontrolisati sva preduzeća. 

Na sednici Gradskog veća usvojen je i predlog da se smeni direktor Javnog komunalnog preduzeća „Gorica“ Igor Novaković, iz istih razloga.

Za sada se ne zna ko bi mogao da zauzme njihove funkcije.

Global Digital Clinik