Šest zanimljivih događaja i činjenica koji obeležavaju današnji dan

1. Usvojen Sretenjski ustav

Dan državnosti se obeležava i kao znak sećanja na 15. februar kada je 1804. godine Karađorđe podigao Prvi srpski ustanak i poveo borbu za oslobođenje od Turaka.

Sretenjski ustav proglasio je knez Miloš Obrenović a njegov tvorac bio je Dimitrije Davidović, Srbin iz Austrije. Ustav je sadržao potrebe društva za autokratijom i emancipacijom, kao i potrebu za razbijanjem feudalnih sistema. Sretenjski ustav jedan je od prvih demoktratskih ustava u Evropi.

Dan državnosti slavio se do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (1918.), zatim je bio ukinut.  Do 2001. godine u Srbiji se slavio Dan republike 29.novemnar, da bi Skupština Srbije 10. jula odlučila da Sretenje bude Dan državnosti.

2. Rođen Tomislav Nikolić

Godine 1952. godine 
rođen je Tomislav Nikolić, srpski političar i predsednik Republike Srbije od 31. maja 2012. Nikolić se partijski prvi put angažovao u Narodnoj radikalnoj stranci gde je brzo izabran za potpredsednika. Podneo je ostavku 6.sеptеmbra 2008.godine na sve funkcije u Srpskoj radikalnoj stranci. Vеć u oktobru 2008.godine je osnovao Srpsku naprednu stranku na čijoj je Osnivačkoj skupštini 21.oktobra 2008.godine izabran za predsednika.

3. Poleteo prvi avion jugoslovenske avijacije

Godine 1928. iz Beograda prema Zagrebu poleteo prvi avion jugoslovenske civilne avijacije „Potez 29-2“, jedina letelica prve jugoslovenske avio-kompanije „Aeroput“. Prvi putnici bili direktor avio-kompanije i 5 novinara. 

4. Preminuo Stanislav Binički 

Na današnji dan 1942. godine umro srpski kompozitor i dirigent Stanislav Binički, autor „Marša na Drinu“, direktor Beogradske opere. 1899. osnovao Beogradski vojni orkestar, a sa Stevanom Mokranjcem Srpsku muzičku školu. Komponovao prvu izvedenu srpsku operu „Na uranku“, na tekst Branislava Nušića. 

5. Rođen Galileo Galilej

Italijanski astronom, fizičar, matematičar i filozof rođen je 1564. godine u Firenci. Prvi je napravio teleskop kojim su mogli da se vide sateliti Jupitera. Uglavnom je obrazovan u manastiru Valombroza pored Firence, a na univerzitetu u Pizi studirao je od 1581. do 1585. godine. Ubrzo posle toga, neko vreme je predavao na firentinskoj Akademiji. Na univerzitetu u Pizi je predavao matematiku od 1592. do 1610. Bio je filozof i matematičar kod velikog toskanskog vojvode od 1610. pa do kraja svog života.

Teološki savetnici inkvizicije osudili su ga 1616.godin zbog toga što je zastupao novu astronomiju (zalagao se za Kopernikov heliocentrični sistem), i tada mu je zabranjeno da zastupa, predaje i brani osuđeno učenje.

6. Gugl u znaku Dan državnosti Srbije

Najveći svetski Internet pretraživač Gugl posvetio je danas početnu stranu svog srpskog domena Danu džavnosti Srbije i postavio logo sliku srpske zastave.

Klikom na sliku otvara se lista sajtova, na kojima se govori o Danu državnosti, stranice medijskih kuća i Vikipedije.

Prošle godine Gugl je povodom Dana državnosti Srbije na logo stavio sliku srpskog narodnog kola.