Šest pametnih trikova za šoping iz snova

Legs of young couple going in the mall

U današnje, moderno vreme, svi smo postali deo potrošačkog društva. Dobar deo našeg života svodi se na zarađivanje ili trošenje novca…

Često smo u prilici da nam nešto zatreba pa nepromišljeno pazarimo ili preplatimo željeni proizvod, i na kraju ne budemo zadovoljni izborom.

Evo nekoliko trikova za bolju i jeftiniju kupovinu za sve ono što želimo.

Autor: Štikla & Patika
Foto Naslovna: Designed by Freepik

  1. Kupovina van sezone! To je pravo vreme da kupite stvari koje su vam potrebne. Nemojte uvek kupovati poslednji modni krik, čim se pojavi… Strpite se svega par meseci i kupićete željenu stvar na nekoj rasprodaji, kad se prvi prodajni talas stiša, drastično jeftinije. Mana je da su tada gužve u prodavnicama i da ne pronađete veličinu koja vam odgovara. Prednost je da možda sretnete svog prijatelja i divno provedete dan. Ukoliko na vreme isplanirate “pametnu” akciju sigurno ćete pronaći ono što želite, što dovodi do drugog trika pametne šoping kupovine.
  2. Pravite spiskove. Svaki put kada vam padne na pamet da kupite nešto, a nije toliko hitno, zapišite!Ako znate okvirnu cenu još bolje! Jednostavno napravite belešku u mobilnom telefonu. Dodajte stavke tokom meseci, i kad vidite u gradu željeni predmet, uporedite cenu. Nemojte impulsivno kupovati, obiđite malo po gradu, prošetajte, informišite se…
  3. Kupujte na sajmovima. Većina sajamskih manifestacija nudi ogroman izbor jedne vrste artikala na jednom mestu, na primer: Sajam knjiga, Sajam robe široke potrošnje, Sajam turizma, Sajam nameštaja i tako dalje. Osim što je prednost sajmova da sve možete naći na jednom mestu željene proizvode možete da pazarite po mnogo nižim cenama, jer izlagači sajma tada nude popuste i do 50 odsto.
  4. Pričajte sa prodavcima… Ponekad se može desiti da ostvarite popust na neki artikal, ako će neko sniženje biti npr- za nedelju ili mesec dana. Takođe, ako ste česta mušterija negde vrlo je moguće da ćete imati neke protekcije. Uz opušten, normalan odnos sa prodajnim osobljem, često ćete dobtii bitne informacije “zlata vredne”.
  5. Razmišljate o kupovini kao o investiciji a ne kao o trošenju novca. Shodno tome, ako kupujete nešto što vam je bitno, obratite pažnju na kvalitet. Drugim rečima, nekad se vredi strpeti malo pa kupiti za neko vreme bolji i skuplji proizvod, ako ćemo dobiti nešto što će duže da traje… Nije uvek pravilo da treba kupovati najskuplje ali nekad vredi dati više novca.
  6. Cenite svoje vreme i svoj novac. U današnje vreme važi izreka: “Vreme jednako novac”. Racionalnim trošenjem novca čovek sebi “kupuje” vreme, a pravilnim raspolaganjem slobodnog vremena štedi novac.

Global Digital Clinik