Savetovalište za decu žrtve nasilja otvoreno u Nišu. Uskoro i SOS linija za pomoć najmlađima

Foto - zvanična Facebook stranica gradonačelnice Niša

Čak 200 prijava nasilja nad decom bude na godišnjem nivou u Nišu, pokazuju podaci Centra za socijalni rad. Upravo iz tog razloga, bilo je neophodno da Niš dobije i prvo savetovalište u Srbiji za decu žrtve svih oblika nasilja (fizičkog, emocionalnog, seksualnog, vršnjačkog, digitalnog) smešteno u prostorijama Sigurne kuće. Očekuje se i otvaranje SOS linije gde će deca takođe moći da potraže pomoć.

Uloga Savetovalište je da, između ostalog, pruža terapeutske usluge deci ali i psiho – edukativnu i savetodavnu podršku za roditelje ili staritelje.

Kako je istakla direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić, terapija obuhvata rad sa decom od 3. do 18. godine, a u proseku je potrebno nekih 18 seansi, što zavisi od jačine traume i opšteg stanja deteta. Nakon toga, stanje deteta, prati se dva do tri puta godišnje.

Šćekić je dodala da će u narednom periodu potpisati ugovor sa svim institucijama i nevladinim organizacijama u gradu koje se bave zaštitom dece od nasilja, a stručni tim Sigurne kuće će već u toku meseca krenuti na edukaciju. Pohađaće, kako je istakla,  akreditovani program za dečije telefonske savetnike, te će za par meseci u funkciji biti dečiji SOS telefon gde će deca koja imaju problem moći da pozovu i dobiju stručnu pomoć.