Šargarepa: Čudotvorno povrće iz naše bašte

šargarepa

Svima je poznato povrće šargarepa, ali koliko mi zapravo znamo o njoj? Postoji preko 100 vrsti koje se razlikuju po veličini i boji uključujući žutu, ljubičastu ili crvenu.

Šargarepa poreklo vodi par hiljada godina unazad i smatra se da se prvo uzgajala u Avganistanu još 900 godine nove ere. A kasnije se proširila na Bliski Istok i Evropu. Neretko se pominjala i u spisima Starih Grka i Rimljana prenosi portal majkapriroda.com.

Šargarepa se smatra vrlo zdravim povrćem ali šta to sve zapravo sadrži u sebi?

Pretežno se sastoji od vode, ugljenih hidrata i vrlo malo masti. Vitamini koji je odlikuju su: A- koji je važan za rast, razvoj i vid, B1, B2, B3, B6 – koji pretvara hranu u energiju, B9, C i K1 – koji je vrlo bitan za zdrave kosti. Takodje pored toga puna je magnezijuma, gvožđa i kalcijuma.

šargarepa

Za njenu uočljivu narandžastu boju je zaslužen betakaroten. Betakaroteni su pigmenti koji daju boju žutim i narandžastim voćkama i povrću. Njegovo redovno konzumiranje doprinosi poboljšanju vida posebno kod dece tako da može korigovati kratkovidost ili da prosto deluje preventivno. U medicini je betakaroten poznat kao antikancerogena materija što znači da se koristi kao preventiva karcinoma ali i u njegovom lečenju.

Na 100 g nutritivne vrednosti šargarepa sadrži: 41 kaloriju energetske vrednosti, 0.9g proteina, 9.6 g ugljenih hidrata i masti svega 0.2g. Uopšteno govoreći, sirovo voće ima najveću nutritivnu vrednost pokazalo se da zapravo kuvana šargarepa povećava svoje korisno dejstvo.  Prema istraživanju se pokazalo da kuvana šargarepa ne zadržava samo svoje nutritivno dejstvo već i jako doprinosi zdravlju.

Šargarepa je idealna zdrava hrana. Njen sadržaj čini izmedju  86%-95% vode. Niskokalorična je i sardži minimalno masti, tako da odgovara svim tipovima dijeta. Čak se i pominju „negativne“ kalorije u kontekstu da se više energije potroši u preradjivanju ovog povrća nego što se dobije. Uprkos svom slatkastom i bogatom ukusu odlična je u borbi sa gojaznošću.

Pogodnosti za ljudsko zdravlje

Šargarepa ima mnogo bitnih uticaja na naše zdravlje. Prvenstveno neutrališu se bakterije u ustima i sprečava se pojava karijesa. Jača imunitet i čini nas otpornijim od raznih bolesti. Ima u sebi i poliacetilen koji usporava razvoj kancera. Naročito su preporučljive osobama sa visokim krvnom pritiskom  jer regulišu nivo holesterola i smanjuju rizik od srčanih oboljenja zbog alfa-karotena koji se još naziva i prethodnikom vitamina A. Takodje štiti jetru, podmladjuje, neguje kožu i usporava proces starenja. Redovnom unosom se smanjuje mogućnost pojave gastritisa i poboljšava probavu. Interesantna činjenica je da se može koristiti kao obloga za posekotine i ogrebotine.

 

šargarepa

Ukoliko jedemo svežu šargarepu unos antioksidansa je svega 5% dok kuvanom unosimo 5 puta više od toga. Antioksidansi su molekuli koji sprečavaju oksidaciju drugih molekula odnosno čuvaju ćelije od oštećenja. Kuvanjem šargarepe se povećava sadržaj hranjivih materija kao što su: antioksidansi i  beta-karoten koji se kasnije u telu pretvara u vitamin A. Olakšava proces varenja  kada je kuvana što ide u korist onima koji imaju problem sa time. U slučaju dijareje treba jesti kuvanu šargarepu a kod zatvora pak svežu.

Zna se za mnoge bolesti kod kojih šargarepa pomaže i ako se redovno koristi može sprečiti pojavu raznih oboljenja. Kod upaljenog grla umesto raznih tableta šargarepa je rešenje. Može se upotrebiti protiv crevnih glista. Sve što je potrebno jeste jesti dva narendana korena šargarepe. Takodje se koristi protiv gorušice. Na kraju ono što je najbitnije jeste da se šargarepa može koristiti kao lek u borbi sa kancerom

Sok od šargarepe

Najprirodniji lek u borbi protiv karcinoma u bilo kom stadijumu je svakako sok od šargarepe. Preporučuje se unos 100ml na dnevnoj bazi. Takodje se može piti za lečenje anemije, bolesti jetre,crevna oboljenja i za pražnjenje. Sok od šargarepe je vrlo bitan i za čišćenje samog organizma.

Evo recepta za pravljenje soka:

Potrebno je

  • 1kg šargarepe,
  • 250gr šećera,
  • 4l vode kao i
  • 50gr limuntusa.

Šargarepu oprati, oljuštiti i iseckati na kolutiće. Preliti sa 2l hladne vode i skuvati.Kada postane meka izvaditi je iz vode i staviti u blender. U Izblendiranu smesu dodati šećer, limuntus i još 2l vode. Kuvati još pola sata uz povremeno mešanje.

šargarepa

Cvekla i šargarepa kao lek

Cvekla sadrži vitamine A, B i C kao i magnezijum, kalijum i gvožđe. Kako ima blagodarni uticaj na srce, jetru i krvne sudove, odlično je sredstvo protiv raka. Sa druge strane šargarepa ima jako slična dejstva i sadržaj pa su ova dva povrća zajedno idealni prirodni lek. Sok od šargarepe i cvekle se preporučuje onima koji se bore sa umorom, manjkom energije kao i onima koji idu na hemoterapiju. Medjutim vrlo je jak i treba dozirati i za početak ga piti jednom nedeljno.

Recept za sok od cvekle i šargarepe glasi:

  • izblendirati 1kg cvekle,
  • 1limun,
  • pola kilograma šargarepe,
  • tri pomorandže,
  • tri jabuke i
  • malo meda.

Sok se pije samo ujutru pre jela.

Rendana cvekla, šargarepa i jabuka

Ova dva povrća i jedno voće su samostalno zdrava a kada se pomešaju čine super lek prepun fosfora, kalijuma, kalcijuma, natrijuma i gvožđa. Jabuka ima vitamine A ,B, C, E, i K. Ima svojstva detoksikacije i bogata je pektinima odnosno materijama koje za sebe vezuju toksine kako bi se lakše posle izbacile. Šargarepa u sebi sadrži vitamine A, B, C, E dok cvekla sadrži A, C i B.

Cvekla je i već poznati lek za leukemiju zbog sadržaja aminokiseline betain. Ne samo da se može primeniti u lečenju raka već može sprečiti sam razvoj zloćudnih tumora. Ove namirnice mogu da se sastave u napitak ili izrendaju u salatu, sam uticaj  je svakako zapanjujući. Možemo reći da su ova tri sastojka veliki prijatelji srca. Štite vid i srce, krvne sudove, podstiču cirkulaciju, štite od srčanog udara i čiste organizam. Imaju alkalno delovanje na organizam i pomažu kod čišćenja otpadnih i otrovnih materija.