Šarčević: Više me brinu direktori srednjih škola nego srednjoškolci

ministar šarčević
Foto: PrtSc, YouTube

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da će prosvetna inspekcija ići pojačano u domove i srednje škole. Upozorio je da će se, ako direktori ne sprovedu mere, to smatrati teškom povredom dužnosti, što znači i smenu.

Šarčević je u Jutarnjem programu RTS-a rekao da je prethodna nedelja u školama prošla vrlo korektno, ali da može još mnogo toga da se uradi.

On je naveo da je najveća odgovornost za sprovođenje mera u školama na direktorima i dodao da ima primera da zaposleni u nekim školama ne nose maske.

Istakao je da svaki prekršaj te vrste može da dodvede do smene direktora škole, a da već ima pritužbi na njihov rad.

„Inspekcije su već bile u nekim školama i opomenuti su. Svako ima pravo na jednu opomenu“, naglasio je on.

Povodom izjave epidemiologa Predraga Kona da ga najviše brinu srednjoškolci, jer je dobio prijave da izlaze za vreme odmora, da ne koriste maske, Šarčević kaže da ga od srednjoškolaca više brinu direktori srednjih škola, jer oni komanduju celom pričom.

„Srednjoškolci su adolescenti koji su po prirodi takvi, ali odrasli ne mogu da im dozvole takva ponašanje u ovom ambijentu“, istakao je ministar.

Ako direktori ne sprovedu mere i ako oni nisu komandanti onoga što treba da prate, onda će se prekršaj te vrste smatrati teškom povredom dužnosti. To znači i smenu, rekao je ministar uz izvinjenje većini koja to radi savršeno dobro.

Upitan za sažetak gradiva koji su tražili srednjoškolci, Šarčević navodi da su nastavni planovi i programi na neki način redukovani u dozvoljenoj meri do 20 odsto, što je objavljeno u Prosvetnom glasniku.

Izvor: Insajder