RHMZ upozorava: Crveni meteo-alarm za deo Srbije

vodovod
Foto - Ilustracija

Veća količina padavina, uz olujni vetar i grmljavinu prognoziraju se u petak i u subotu za veći deo Srbije, upozorava Republički hidrometeorološki zavod.

RHMZ je na svom sajtu objavio da se veća količina padavina očekuje u petak uveče i tokom noći na zapadu i severu, a u subotu i u ostalim krajevima zemlje.

U većini mesta pašće od 20 do 30 litara kiše po metru kvadratnom za kratak vremenski period, a intenzivna grmljavina lokalno će usloviti pojavu grada, olujni vetar i obilnije padavine.

Meteo alarm; RHMZ Printscreen

U crvenoj zoni će sutra biti – Bačka, Srem i zapadna Srbija, dok će Banat biti u narandžastoj zoni meteo-alarma. Ostatak Srbije je u žutoj zoni.

Prognoza za Niš; RHMZ

Narednog dana, u subotu, pod narandžastim meteo-alarmom biće – zapadna Srbija, Šumadija, Pomoravlje, jugoistočna, jugozapadna Srbija i područje Kosova i Metohije.

Crveni meteo-alarm, kako se navodi na sajtu RHMZ-a, mogu izazvati velike materijalne štete i ozbiljno ugroziti bezbednost ljudi i životinja.

Biometeorološka prognoza za Srbiju za:   06.07.2018.

Očekivane biometeorološke prilike mogu nepovolјno uticati na hronične bolesnike i osetlјive osobe. Moguće su meteoropatske reakcije u vidu razdražlјivosti i poremećaja sna. Svim učesnicima u saobraćaju se preporučuje povećana koncentracija.

Biometeorološka prognoza za Srbiju za:   07.07.2018.

Očekivana biometeorološka situacija nepovolјno će uticati na hronične bolesnike, naročito na astmatičare i osobe sa srčanim problemima. Kao meteoropatske reakcije mogući su reumatski bolovi i neraspoloženje. Preporučuje se povećana pažnja svim učesnicima u saobraćaju.

Global Digital Clinik