Na zahtev građana uređeno Pantelejsko, Vojničko i Staro groblje u Nišu

Uređenje Starog groblja; JKP "Mediana" Niš

Uređeno je Pantalejsko groblje, Vojničko groblje na Trošarini, Logor na Crvenom krstu, stadion FK Radničkog, a završava se i uređenje Starog groblja, kao i ručno čišćenje ulica III prioriteta od Ledene Stene ka Delijskom Visu, obaveštavaju iz JKP “Mediana” Niš.

Pored redovnih aktivnosti koje ima, „Mediana“ je na osnovu poziva građana i održanih sastanaka na rubnim područjima grada tokom juna sanirala i više od petnaest divljih deponija u Nišu i okolini.

Sanacija divjih deponija; Foto: JKP "Mediana" Niš
Sanacija divjih deponija; Foto: JKP “Mediana” Niš

Sanirane su divlje deponije u Pasi Poljani, Lalincu, Mramoru, zatim deponija u selu Krušce kod Niša, divlja deponija u Berbatovu, Vukmanovu, Gabrovcu, Gornjem i Donjem Međurovu, Novom Selu i Popovcu. 

“Iako većina ljudi ima zdrave i dobre navike, nažalost postoje pojedinci, koji i dalje odlažu otpad nesavesno. Divlja deponija u naselju Crvena zvezda je primer loše prakse, gde se čišćenje nakupljenog smeća vrši na nedelju dana zbog ogromne količine otpada koje generišu građani tog dela grada. Slična situacija ovog meseca viđena je i u ulicama Petra Vučinića, Ivana Milutinovića, kao i na par mesta u najužem centru grada”, kažu u JKP “Mediana“.

Nepoštovanje komunalnog reda i u strogom centru grada

“Obrenovićeva ulica je, svakodnevno „ukrašena“ džakovima ambalažnog otpada. To jeste veliki problem, ali se lako rešava jer je odlaganje ambalažnog otpada regulisano zakonom. Potrebno je da vlasnici kafića, kafana ili hotela, potpišu Ugovor sa JKP „Medianom“ o odvozu ambalažnog otpada, što je propisano skupštinskom odlukom. U tom slučaju oni nas obavezuju da im besplatno pružamo tu vrstu usluge. Taj ambalažni otpad završava u reciklažnom centru „Mediana“, ističe direktor JKP “Mediana” Niš, Dragoslav Pavlović.

Prema proceni JKP “Mediane” više od 4.500 privrednika može da bude u sistemu organizovanog odlaganja ambalažnog otpada.

Osim parkovskih površina gde se vrši prašenje cveća, oblikovanje ukrasnog šiblja, okopavanje živica, čišćenje ruža i ostalog sadnog materijala, aktivno se uređuju kružni tokovi, a u ulicama gde je to neophodno vrši se i orezivanje krošnji radi bolje bezbednosti u saobraćaju, dodaju u ovom niškom javnom preduzeću.

Uporedo sa tim, u okviru rekonstrukcije Voždove ulice, uklonjena su stabla čiji je korenov sistem podigao asfalt.