Koliko su Nišlije zadovoljne uslugama JKP “Mediana” Niš?

Foto: arhiva

Iz dana u dan građani imaju primedbe na usluge prikupljanja i transporta komunalnog otpada, kao i na stanje javnih površina i međublokovskog prostora u Nišu.

Građani često polemišu o tome na društvenim mrežama, šalju medijima slike deponija, uništenih kanti, zapuštenih zelenih površina itd. zbog čega su pokrenute razne akcije, angažovani radnici preko javnih radova, otvoreni mejlovi i brojevi telefona za prijavu komunalnog problema u Nišu. Očigledno je da i to nije dovoljno.

Jedna od poslednjih primedbi koja je stigla na redakciju portala Naissus info je da je Staro groblje u Nišu zapušteno.

“I prošle i ove godine sam pokušao da na Starom groblju u Nišu pronađem grob svog pretka. Znam parcelu, ali se u nju ne može ući od prašumskog rastinja, lijana, bršljena itd. Nije mi jasno da se nekom akcijom ne mogu očistiti bar prilazi i sama grobna mesta i spomenici. Sramota, ruglo, ružno i tužno, i žalosno da ne možemo svojim pokojnima da zapalimo sveću”, kaže naš čitalac Predrag Petrović.

Kako ističe, ne mora da se napravi memorijalni park, ali da se barem pristojno očisti i omogući prilaz grobovima.

“Nedavno je bila na veliko najavljena akcija da se pristupa prolećnom čišćenju Starog groblja. Bio sam i posle te akcije. Samo je pokošena trava u širini od jednog metra na glavnoj stazi, i ne znam da li je ta pokošena trava uopšte i pokupljena i odneta. Ja kada sam bio nije. Zar se na čišćenju ne mogu angažovati radnici preko javnih radova u saradnji sa Kazneno-popravnim zavodom u Nišu. Oni bi to pedantno uradili kao što su to radili na čišćenju korita Gabrovačke reke. Dajte da nešto uradimo da naši pokojni počivaju u miru i ponekad im zapalimo sveću“, apeluje naš čitalac Predrag Petrović.

Staro groblje
Staro groblje u Nišu; Foto: D.Vidojković EKOpolis

Nedavno je, posle Zadušnica, na adresu portala Naissus Info stigla i premedba o stanju zelenih površina i samih počivališta na Novom groblju, dok prijave o zapuštenom međublokovskom zelenilu, malim i velikim deponijama u gradu i na selu, stižu gotovo svakodnevno.

Međutim, i sami građani se slažu da problem nije samo u komunalnim preduzećima odnosno u nedostatku radnika ili novca za održavanje komunalnog reda, već i u niskoj svesti građana o komunalnoj higijeni.

Krfska ulica i II proleterske brigade; Foto: JKP "Mediana" Niš
Krfska ulica i II proleterske brigade; Foto: JKP “Mediana” Niš

Ako u ranim jutarnjim časovima krenete kejom pored Nišave, pored bedema i klupa videćete mnogo pobacanih plastičnih flaša, limenki, kese, kao i ostatke raznih grickalica odnosno smeće koje su, i pored dovoljnog broja kanti, za sobom ostavile uglavnom mlade Nišlije tokom noći.

Ovih dana je i zbog praćenja fudbalskih utakmica u Amfitetaru postavljen i veliki kontejner pored Oficirskog doma koji sa većim temperaturama vazduha zaudara na pivo.

Nišavski kej u ranim jutarnjim časovima; Foto: Naissus Info
Nišavski kej u ranim jutarnjim časovima; Foto: Naissus Info

O mirisima u zavučenijim delovima keja, ispod mostova, trafo stanica, ali i ulica nadomak Amfiteatra da i ne govorimo, jer to već spada u drugu vrstu problema koji ima veze sa javnim toaletima.

Mnogi sakupljači sekundarnih sirovina već u toku noći uzimaju šta im je potrebno, ali i sami prave smeće kada izvlače plastičnu ambalažu iz kanti i velikih kontejnera, ne samo na keju već na području celog grada, najčešće pored velikih trgovonskih ili javnih i ugostiteljskih objekata itd.

Smeće kod DIS-a. Foto: Čitalac portala Naissus Info
Smeće kod DIS-a. Foto: Čitalac portala Naissus Info

Povremeno se razne grupe građana i stanovnici stambenih zgrada sami organizuju i uređuju svoju okolinu, što je za pohvalu. Ipak, većina samo ukazuje na problem i ne prijavi ga JKP “Mediana” ili svojoj matičnoj opštini.

Podsetimo, za sve  predloge, sugestije ili reklamacije građani mogu pozvati kontakt centar JKP “Mediana” svakog radnog dana putem telefona 018 25 01 25, besplatno pozivom na broj 0800 018 002, ili putem aplikacije “komunalni problem” na sajtu www.jkpmediana.rs.

Gradska opština Medijana je otvorila mejl komunalac na koji takođe građani mogu da prijave komunalni problem.

Druženje sa građanima u Gradskoj bašti i popunjavanje ankete o komunalnim uslugama JKP “Mediana” Niš

Da bi se nešto konkretnije preduzelo i nadležnima predali predlozi gde sistem “škripi” organizacija Proaktiv u saradnji sa JKP “Mediana” Niš meri zadovoljstvo korisnika usluga prikupljanja i transporta komunalnog otpada.

Naime, ova organizacija, kao deo konzorcijuma EkoNet uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj, sprovodi anketu kojom će ustanoviti kvalitet usluga JKP “Mediana” i pružiti priliku Nišlijama da ostave dodatni komentar, sugestiju ili predlog.

“Kako mi kao pojedinci možemo doprineti boljem stanju naše životne sredine? Kako da smanjimo naš ekološki otisak? Učimo mlade naraštaje koliko je bitno da čuvaju životnu sredinu čistom i nezagađenom. A kada smo kod upravljanja otpadom u našem gradu, JKP “Mediana” je glavni saveznik građana za čistiji Niš. Anketa je anonimna i koristiće se u svrhu ispitivanja korisnika radi unapređivanja kvaliteta usluga”, kažu u Proaktivu.

Takođe, volonteri ove akcije u Gradskoj bašti u Tvrđavi razgovaraće sa građanima o komunalnim problemima u Nišu, u četvrtak, 21. juna od 16h do 20 časova.

“Mišljenje građana nam svima veoma znači kako bismo zajedno radili na poboljšanju kvaliteta uslaga a samim tim imali lepši i čistiji grad. Ukoliko niste u mogućnosti da dođete možete popuniti online primerak ankete na ovom linku“, kažu organizatori ove akcije koja je u okviru CSOnnect programa i u realizaciji Regionalnog centra za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu i kancelarija u Srbiji.

Global Digital Clinik