Rekonstrukcija Narodnog pozorišta u Nišu u nadležnosti dva ministarstva – poslednja detaljna obnova 1956. godine

premijere narodnog pozorišta

Nije baš da Narodno pozorište u Nišu, kako stoji u tenderu za izradu tehničke dokumentacije za njegovu rekonstrukciju, nije detaljno obnavljano od početka svog rada krajem tridesetih prošlog veka.

Ova teatarska ustanova, kako u odgovorima za eKapiju navodi njen direktor Spasoje Ž. Milovanović, nije temeljno renovirano od 1956. godine. To u praksi znači da ovoj kući kulture velika, detaljna obnova sledi posle skoro sedamdeset godina rada.

Tender za izradu tehničke dokumentacije za obnovu ovog pozorišta raspisan je pre nekoliko dana i traje do 25. marta, a kako se u njemu, između ostalog, naglašava zgrada Narodnog pozorišta Niš, nije usaglašena sa tehničko-tehnološkim napretkom, što predstavlja veliki nedostatak s obzirom na to da je Velika scena jedina funkcionalna sala u Nišu koja je u mogućnosti da primi veći broj posetilaca, kako za kulturne tako i za druge društvene događaje i manifestacije. Ovo potvrđuje i Milovanović.

“Jesu pojedini delovi, segmenti, elementi zanavljani i osvežavani, ali nikada celo pozorište. Drugim rečima, neophodno je čitavu zgradu srediti, tehničke uslove upodobiti sa zahtevima savremenog trenutka i njegovim propisima”, navodi Milovanović.

On ipak nije precizirao šta sve u pozorištu, u okviru parcijalnog sređivanja jeste obnavnljano i modernizovano u prethodnim decenijama, da li je sistem klimatizacije obnavljan i modernizovan u prethodnim decenijama, kao i šta je najneophodnije i najhitnije da se sanira i obnovi u pozorištu.

Što se tiče narednih koraka, odnosno samog početka rekonstrukcije, Milovanović navodi da od momenta raspisivanja tendera za izvođenje radova i zavisi kada će oni početi i koliko će koštati.

Baš kao i izgradnja Male scene Narodnog pozorišta Niš, rekonstrukcija Velike scene biće u direktnoj nadležnosti Ministarstva kulture i Ministarstva za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije.

Objekat niškog teatra je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika Niš i jedna je od najlepših pozorišnih zgrada Srbije.

Izvor: eKapija poslovni portal

Global Digital Clinik