Reke su ogledalo prirode: Portret Jovana Memedovića od plastičnih flaša sakupljenih iz reke

reke
Foto: Andrej Josifovski, Instagram

„Kao što su ljudske oči ogledalo duše, tako su i reke ogledalo prirode. Moramo da budemo odgovorni, jer ne živimo sami na ovom svetu, već kao deo univerzalnog ekosistema.“

Ovo su reči autora portreta. Arhitekta i street-art umetnik Andrej Josifovski Pijanista stvorio je postavku dužine 20 i širine 12 metara i predstvalja prvo umetničko delo koje je izrađeno od odbačenih plastičnih flaša, kojima su naše reke zatrpane.

Povod ovog rada pod nazivom “SAVE OUR HOME” – “Sačuvajmo našu kuću” i celokupnog projekta “Čišćenje”, nastao je iz želje da se podigne svest o važnosti čuvanja životne sredine. Takođe i o značaju recikliranja otpada u ostvarenju tog cilja.

„Jovan Memedović je sigurno neko ko vodi računa o svima nama, kako god da se gleda na njegovu misiju očuvanja životne sredine. Njegove emisije kutlurno-obrazovnog karaktera, su poput onih uz koje se nekada odrastalo, a koje su otkrivajući nam tajne prirode, zapravo govorile o našim potrebama i našem zdravlju“,  govori Josifovski.

Za pet dana Pijanista je uz pomoć petnaest prijatelja uspeo da projekat privede kraju. On je leto proveo na Savi i kaže da je u neverici posmatrao otpad koji ta reka nosi, te da je tada započeo skupljanje za svoje delo.

 

„Nedopustivo je na primer, da se reciklaža promoviše, a da se onda svo đubre na istu gomilu baca. Za sada je svest o tome jako loša, a ovaj rad je trebalo da pokaže da reciklirani otpad ima svoju korisnu namenu. Slično je i sa otpadnim vodama koje se izlivaju direktno u reku, umesto da se prethodno prečišćavaju. Na kraju, i ovaj rad je, služio da prenese poruke, jer čemu lepota ako ne razvija krila“  kaže Josifovski.

Njegov rad se sa svojim pratiocima na Instagram-u podelio i Jovan Memedović.

Izvor: Luftika