Niški hakeri ukrali 70 miliona dolara: Preti im 10 godina zatvora

niški hakeri
Foto: Ilustracija, Pixbay

Niški hakeri su putem internet prevara ukrali 70 miliona dolara. Njih jedanaestoro čekaju kazne od dve do 10 godina zatvora, a mogli bi da se terete i za organizovani kriminal.

Njihovo izručenje tražila je Amerika, ali taj zahtev će teško biti ispunjen, bar što se tiče državljana Srbije. SAD su 18. septembra uputile Višem sudu u Beogradu zamolnicu za izručenje 11 osoba iz Niša. Niški hakeri optuženi su za digitalnu prevaru, putem koje su navodno zaradili 70 miliona dolara, a prilikom čega je oštećen i državljanin Teksasa. Iako još uvek nije poznato da li će do ekstradicije doći, ovaj čin dodao je težinu na tas u korist izručenja.

Potpisivanjem Konvencije Saveta Evrope o visokotehnološkom kriminalu 2001. godine, koju su potpisale i države van starog kontinenta, među kojima i SAD, Srbija se obavezala da sarađuje u rasvetljavanju krivičnih dela u sajber prostoru i otkrivanju i izručivanju njihovih počinilaca.

Ipak, profesor Fakulteta bezbednosti u Beogrdu Mladen Milošević objasnio je da saradnja ne znači nužno i izručenje, već da će se sprovesti saslušanja, podeliti podaci i doneti presude.

Imajući u vidu da hakeri imaju državljanstva Srbije, Crne Gore, Filipina i Austrije, Milošević tvrdi da optuženi sa našim državljanstvom neće biti izručeni, dok ekstradiciju onih sa stranim smatra neizvesnom, jer će sud odlučiti da li su uslovi za to ispunjeni, a ministar pravde doneti konačnu odluku.

On je ukazao na to da se u ovom slučaju verovatno radi o krivičnom delu Računarska prevara za koje je po našem Zakonu zaprećena kazna od dve do 10 godina zatvora, jer protivpravna imovinska korist prevazilazi milion i po dinara.

Ukoliko se dokaže da su hakeri organizovana kriminalna grupa, mogli bi da odgovaraju u sticaju i za krivično delo Udruživanje radi vršenja krivičnih dela. U tom slučaju, njima bi mogla da se izrekne jedinstvena kazna koja je veća od utvrđene za svako pojedinačno delo, ali manja od njihovog zbira.

Saslušanje 11 hakera iz Niša bilo je zakazano za ponedeljak 21. septembar, ali je odloženo za sledeću nedelju, jer su branioci okrivljenih uvid u zamolnicu dobili kasno, pa su tražili dodatno vreme da pripreme izjašnjenja.

Izvor: Sputnik

Global Digital Clinik