Razvoj deteta: Da li primenjujete savete stručnjaka ili slušate starije?

razvoj deteta
Foto: Pixbay

Razvoj deteta u prvim godinama od velike je važnosti, i utiče na zdravlje i postignuća tokom celog života.

Roditelji su danas pretrpani informacijama. Okruženi savetima starijih rođaka, i pričama kako “to u naše vreme nije bilo tako” i iskustvima drugih, često ne znaju šta je najbolje uraditi. Razvoj deteta ne treba prepustiti slučaju, već ga treba pratiti i uz savete stručnjaka usmeravati dete.

Milica Lero, master defektolog-somatoped, otvorila je Instagram profil kako bi svim roditeljima pomogla u otklanjanju nedoumica vezanih za razvoj. “Primetila sam da roditelji mnogo toga prepuštaju slučaju, da za mnoge stvari nisu informisani ili se vode onom- kako su se deca ranije razvijala”, kaže ona.

Milica, poreklom iz Crne Gore, sa životom u Beogradu, radi u jednom centru, u kojem pomaže deci sa razvojnim problemima. Ideju za profiil dobila je primetivši da veliki broj dece sa kojima radi, ima probleme koji su se mogli izbeći. “Da su roditelji bili informisani kako da na pravi način stimulišu svoju decu, kašnjenja u razvoju mogla bi se izbeći”, smatra ona.

Pored toga što je školovani stručnjak, i ima iskustva, Milica se od malih nogu interesuje za ovu oblast. “U osnovnoj školi imali smo resursno odeljenje, gde su deca sa određenim razvojnim problemima pohađala nastavu. Tada mi je sve to bilo potpuna nepoznanica i u isto vreme toliko zanimljivo, da sam uvek nekako krišom gledala šta se tu dešava. Pored toga, deca su mi uvek predstavljala neiscrpan izvor sreće i prioritet u svakoj situaciji. Iz svega toga nekako proizašlo je sve ovo sto sam danas”, priča ona.

Vodič kroz pravilan razvoj

Na profilu koji vodi do sada je govorila o

  • važnosti vremena koje dete provodi na podu
  • važnosti postavljanja bebe na stomak
  • postavljanju bebe u sedeći položaj
  • stavljanju deteta u dubak

Detaljno obrađene teme i savete pronaći ćete ispod njenih objava na Instagram profilu Vodič kroz pravilan razvoj. Takođe joj možete pisati na mejl adresu pravilanrazvoj@gmail.com.

razvoj deteta

Prema njenim rečima svakom detetu je neophodna stimulacija, bila prisutna
određena kašnjenja ili ne. Razvoj se neće u potpunosti sam odvijati, niti dete baš sve može samo. “Kao mala sam imala drugare koji imaju disleksiju, neki su mucali, drugi su bili nespretni u fizičkim aktivnostima i slično. Ne sećam se da je neko vodio tu decu na bilo kakve tretmane. Mogli bismo do sutra da pričamo zašto je to važno samo za emotivni i socijalni razvoj deteta, da ne pominjemo nešto drugo. Ipak, mislim da svakim danom sve više napredujemo i roditelji sve više slušaju savete stručnjaka” zaključuje Milica Lero.

 

 

Dostava hrane u Nišu