Premijerka: Spremna sam da razgovaram s potpisnicma peticije „Ujedinjeni protiv kovida“, kada bi mi rekli ko je njihov predstavnik

ujedinjeni protiv kovida
Izvor: ujedinjeni-protiv-kovida.net

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je spremna da razgovara sa potpisnicima peticije “Ujedinjeni protiv kovida”, kada bi joj rekli ko je njihov predstavnik.

Peticiju je dosad potpisalo 2.877 lekara. „Ja bih razgovarala sa lekarima kada bi imali predstavnika. Razumem frustraciju i mogu da kažem da je delim. Meni je ovaj jul bio lično jedan od najtežih meseci u životu. Nismo očekivali, bili smo iznenađeni, kao i ceo svet. Mislim da smo danas mnogo spremniji jer smo se svi zajedno uključili u borbu. Što se podataka tiče, oni sigurno nisu 100 odsto ispravni, kao ni u bilo kojoj državi. Trudimo se da budemo što transparentniji“, tvrdi premijerka.

Dodala je i da je među lekarima – potpisnicima peticije značajan broj onih koji su iz dijaspore i da nije sigurna da oni mogu dovoljno dobro da pričaju o tome kakav je ovdašnji sistem, pod kakvim je pritiskom, da li ima nečega dovoljno i da li je država uradila dobar posao.

„Posao države je da obezbedi da oni imaju svu opremu, zaštitne maske, skafandere, rukavice, sve ono što im je potrebno. Čini mi se da tu apsolutno niko ne može da kaže da nemaju dovoljno zaštitne opreme“, navela je ona.

Rekla je da bi volela da se potpisnici peticije bore zajedno sa njima jer treba da budu ujedinjeni.

Ona je rekla i da, što se podataka o stanju infekcije virusa korona tiče, oni sigurno nisu 100 odsto ispravni ni u jednoj zemlji sveta. Navela je da se oni trude da budu što transparentniji i da rade na novom informacionom sistemu koji će biti precizniji od kovida-19.

„Danas je krenulo testiranje tog informacionog sistema i ja se nadam da ćemo u drugoj polovini avgusta moći da ga pustimo“, rekla je.

Epidemiolog predrag Kon se na peticiju osvrnuo izjavom da nema dilemu da “su svi na istoj strani”.

Inače, u proglasu lekara, koji se pojavio krajem jula, navodi se da kao lekari koji su položili zakletvu smatraju da im je moralna i profesionalna obaveza da ukažu na ozbiljnost situacije u kojoj se Srbija nalazi.

Navodi se i da je potpuno popuštanje protivepidemijskih mera u predizbornom periodu (mitinzi, utakmice, turniri, proslave i sl.) dovelo do gubitka kontrole nad epidemiološkom situacijom, te da se to nikako ne može opravdati stručnim motivima.

Lekari traže da se javnosti pod hitno razjasne uzroci neuspeha trenutnog Kriznog štaba, da se, kako se navodi, stane na put zastrašivanju i politizaciji ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika.

Zahtevi potpisnika su da se javnosti objasni nadležnost nad bazom iza COVID portala, da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida-19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima.

Zahtev je i nezavisna istraga ukoliko se utvrdi da su podaci bili namerno zataškavani, da „odgovornost za nastalu štetu preuzme Krizni štab u celini“, da se formira novi Krizni štab koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima.

Ovaj postupak medicinskih radnika i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i premijerka Ana Brnabić ocenili su kao bavljenje politikom.

Izvor: Insajder