6 suptilnih znakova raka grlića materice koje svaka žena treba da zna

Foto: PrtSC

Rak grlića materice nastaje na donjem delu materice, koji je okrenut prema vagini. Bolest počinje kada se neke ćelije grlića materice promene i počnu nekontrolisano da se umnožavaju.

Rak grlića materice drugi je vodeći  uzrok obolevanja i četvrti je uzrok umiranja od raka među našom ženskom populacijom. Kod većine žena, prvi znak oboljenja nije čudan bol ili neobično peckanje već abnormalan papa test. U ranim fazama skoro da i nema bilo kakvih simptoma.

Kao što je slučaj sa većinom tipova raka, rane faze su i vreme kada je ishod lečenja najbolji. Upravo zbog toga se najčešće i preporučuje da žene počnu “raditi” papa test jednom godišnje kada napune dvadeset i jednu godinu života.

Ukoliko se na papa testu utvrdi da postoje abnormalne ćelije, lečenje obično uključuje histerektomiju. Ta vrsta operacije ima tendenciju veoma visoke uspešnosti.

S druge strane, ako primetite simptome, postoji veoma velika šansa da je bolest napredovala. Lečenje je i dalje moguće, ali je mnogo kompleksnije. Lečenje u ovim fazama najčešće uključuje zračenje ili hemoterapiju, a rezultati su manje sigurni.

Sledeći simptomi mogu biti pokazatelji raka grlića materice.

Abnormalno krvarenje

Neuobičajeno vaginalno krvarenje simptom je koji se najsnažnije povezuje sa rakom grlića materice. Ovo se odnosi na krvarenje nakon odnosa ili između ciklusa. “Jače” menstruacije ili krvarenje nakon što je žena ušla u menopauzu takođe je potencijalni znak raka grlića materice.

Bol u karlici

Uz abnormalno krvarenje, bol u karlici simptom je na koji treba obratiti pažnju. Bol može biti difuzan ili se pojaviti na bilo kojem mjestu u karlici. On može, takođe, da varira od oštrog do tupog bola. Ukoliko se bol iznenada pojavio i ako nije povezan sa menstruacijom, obavezno se obratite doktoru. Bol tokom odnosa ili mokrenja takođe je znak upozorenja.

rak grlića materice

Čudan iscedak

Mutan iscedak neprijatnog mirisa potencijalni je znak za uzbunu. Iscedak može biti i vodenast. Naravno, postoje mnogobrojni razlozi zbog kojih se pojavljuje vaginalni iscjedak, a koji nemaju nikakve veze sa rakom grlića materice. Zato, ne paničite i obratite se doktoru.

Umor

Rak grlića materice može se dodati na dugačku listu zdravstvenih problema zbog kojih možete osećati konstantni umor ili se osećate usporeno. Ovo nije prvi simptom koji se pojavljuje, ali svakako treba obratiti pažnju na njega.

Često mokrenje

rak grlića materice

Često mokrenje ili konstantni osećaj kao da morate da mokrite, simptomi su koji se povezuju sa oboljenjem. Ukoliko ovi simptomi traju sedam do deset dana, obično nema razloga za brigu. Međutim, ako se zadrže ili pogoršaju, posetite doktora.

Pušač ste (ili ste bili)?

Da, ovo je faktor rizika, a ne simptom. Međutim, pušači i bivši pušači treba da znaju da ova navika može udvostručiti rizik od oboljenja.

Svi navedeni simptomi, ukoliko su uzrokovani rakom grlića materice, najverovatnije će se pojaviti tokom kasnih tridesetih, četrdesetih ili pedesetih godina života.

Nije retko da i mlade žene imaju ovo oboljenje (žene u dvadesetim godinama života), ali prosečno starosno doba žena sa ovim oboljenjem je sredina četrdesetih godina života.

Ukoliko se otkrije na vreme, karcinom grlića materice je izlečiva bolest!

Autor: minimagazin.info