Radnici mogu prijaviti rad na visokim temperaturama anonimno

Foto: arhiva

Pomoćnik direktora Inspektorata za rad Saša Perišić izjavio je za Tanjug, da bez obzira na smernice za rad na visokim temperaturama na otvorenom, Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu nalaže poslodavcima da radnicima obezbede bezbedno radno mesto i radnu sredinu koja ne ugrožava zdravlje, kao i da radnici mogu anonimno da prijave rad na suncu i vrućini.

“Postoje smernice na sajtu našeg Ministarstva kada je u pitanju rad na visokim temperaturama. Osim toga neophodno je podsetiti građane da je Vlada Srbije 2007. godine usvojila preporuke za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama”, rekao je Perišić za Tanjug.

Pri temperaturama iznad 36 stepeni, a naročito u periodu od 11 do 16 časova, poslodavcima se, kako je rekao, preporučuje organizacija rada kojom se izbegava obavljanje teških fizičkih poslova, ukoliko to dozvoljava proces rada, poput poslova u građevinarstvu i poljoprivredi koji se smatraju nepovoljnim radnim uslovima.

Kada temperatura vazduha premaši 40 stepeni, ističe Perišič, može se prema Zakonu o vanrednim situacijama proglasiti elementarna nepogoda, a nju proglašavaju grad, opština ili Vlada Srbije.

Kazna za neprimenjivanje preventivnih mera za pravno lice kreće se od 1.500.000 do dva miliona dinara. Za odgovorno lice u pravnom licu do 150.000 dinara, a za preduzetnika od 400.000 do 500.000 dinara.

Izvor: TANJUG