Pomoć za zamenu stolarije i uređenje fasada u Nišu, dobilo novih 170 porodica

Foto: Grad Niš

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski uručila je ugovore sugrađanima koji su ostvarili pravo na subvencije grada i države za zamenu stolarije, uređenje fasada, zamenu kotlova, toplotnih pumpi ili solarnih kolektora u sklopu sprovođenja Nacionalnog projekta za energetsku efikasnost, smanjenje potrošnje električne energije i zaštitu životne sredine.

Novih 170 niških porodica dobilo je ugovore, a najveće interesovanje bilo je za zamenu stolarije. Grad Niš i država izdvojili su ukupno 40 miliona dinara za ove namene, polovinu od ukupne sume izdvojio je Grad Niš. Projektom energetske efikasnosti ove i prošle godine 350 niških domaćinstava ostvarilo je pravo na subvencije.

“Ovakvim merama energetske sanacije stanova i kuća štedimo struju i štitimo životnu sredinu čime pozicioniramo Srbiju na listi evropskih država koja poštuje zelenu agendu”, rekla je gradonačelnica Niša prilikom uručenja ugovora. Ona je najavila potpisivanje novog sporazuma sa Ministarstvom rudarstva i energetike u vrednosti od 50 miliona dinara za sprovođenje mera energetske efikasnosti.

Gradonačelnica je podsetila da je u toku sprovođenje projekta za sanaciju krovova, liftova i izolaciju stambenih zgrada. Do sada je ugovore potpisalo 39 stambenih zajednica.Oni koji su već sanirali stanove i kuće kažu da se isplati, napomenula je Sotirovski i pozvala sugrađane da se prijave na konkurs i ostvare pravo na pomoć čime stvaraju sebi bolje uslove za život i štede kućni budžet.

Izvor: Grad Niš