Radmilo Janković: Epidemiološka situacija na jugu relativno stabilna

vojna bolnica u kovid sistemu
Radmilo Janković. Foto: Ilustracija. PrtSc YouTube

Radmilo Janković, direktor Klinike za intenzivnu negu i anesteziju, ocenio je situaciju na jugu Srbije kao relativno stabilnu.

Prema njegovim rečima, u poslednjih nedelju dana, zabeležen je pad broja pacijenata u kovid bolnicama, piše Beta. U intezivnoj nezi trenutno je oko 50 pacijenata, sa različitim kiseoničkim potporama. “Oni su vitalno ugroženi i pod 24 časovnim nadzorom lekara. Ne očekujemo olakšanje u jedinicama intenzivne nege naredne dve nedelje”, kazao je Radmilo Janković. Trenutno je hospitalizovano 312 pacijenata.

Najveći broj pacijenata u Nišu ima između 25 i 40 godina

“Mladji ljudi ne podnose korona virus nimalo bolje nego stariji. Imamo u jedinicama intenzivne nege pacijente koji imaju svega 20 godina i koji su na respiratoru. Imali smo par skidanja sa mehaničke ventilacije poslednjih dana, čini se da ćemo dobijati te bitke sve više i više”, izjavio je on.

U dečijoj KOVID-bolnici nalazi se 12 pacijenata i oni imaju blažu kliničku sliku. Tri trudnice koje se nalaze u KC Niš su stabilno. Prevremeno rodjena beba, čija je majka umrla na porodjaju, takođe je stabilno.

Janković je dodao da u kovid bolnicama Kliničkog centra ima 200 slobodnih mesta od kojih 30 u jedinicama intenzivne nege.

Od početka epidemije do danas u kovid bolnicama Kliničkog centra u Nišu bilo je skoro 4.600 pacijenata, od čega 970 u intenzivnoj nezi.

Global Digital Clinik