Radikalizacija protesta ratnih veterana i radnika propalih preduzeća u Nišu

Postavljanje šatora ispred kuće; Foto: Belami
Postavljanje šatora ispred kuće; Foto: Belami

Ispred Gradske kuće u Nišu protestovali nekoliko desetina radnika bivših društvenih preduzeća kojima država duguje za zaostale zarade, kao i ratnih veterana koji, takođe od države, sudskim sporovima pokušavaju da naplate ratne dnevnice.

Protest, na kome su izneli zahteve da država postupi po sudskim presudama i počne sa isplatom zaostalih plata počeo je u 9 časova, kada su hteli i da postave šator kako bi “kampovali” ispred Gradske kuće do rešenja njihovih problema. Međutim, policija im to nije dozvolila.

Ratni veterani su istakli da traže isplatu zaostalih ratnih dnevnica za 1999. godinu, kao i povlastice za komunalne usluge, da se ukine participacija za lečenje i usvoji zakon o borcima.

“Tražimo ratne dnevnice jer je nekome isplaćeno, drugome nisu”, kažu predstavnici Udruženja boraca “Gvozdeni puk”, ističući da su ukupna potraživanja boraca i radnika oko 350 milona evra.

Nezadovoljni ratni vetereni su dodali da im se do sada niko nije obratio i odgovorio na njihove zahteve i najavljuju da će se svakodnevno okupljati u centru Niša.

“Predali smo svoje zahteve predali svoe zahteve kabinetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Skupštini Srbije, nije bilo nikakve reakcije”, kažu ratni veterani.