Jubilej za ponos: Trgovinska škola u Nišu slavi svoj 125 rođendan

Maturanti Trgovinske škole Niš
Maturanti Trgovinske škole Niš

Trgovinska škola u Nišu je jedna od pet najstarijih srednjih škola u Nišu.

Od dana osnivanja do danas Trgovinsku školu završila je 121 generacija učenika, tj. više od 16.000 trgovaca različitih profila.

Osnovana je entuzijazmom pionira i zagovornika pismenih trgovaca, još daleke 1893. godine. Probijala se dugo kroz teškoće da bi stekla svoje zasluženo mesto.

„Pratili smo potrebe razvoja „niške trgovačke čaršije“ i prilagođavali se burnim i dramatičnim promenama uslova života u Srbiji. Škola je promenila dvadesetak naziva i oblika rada i delovanja: od večernje nedeljno-praznične škole do moderne škole, koja uz trgovinske tehničare obrazuje aranžere u trgovini i komercijaliste, dok se na petom stepenu školuje kadar za menadžera u trgovini“, kažu u ovoj niškoj srednjoj školi.

Počela je sa radom te davne godine u zgradi kod Saborne crkve. Svoju zgradu je dobila 1974.godine gde se i danas nalazi.

Zamišljena je kao Ekonomski školski centar u čiji sastav ulaze: ekonomska škola, školski trgovinski centar, ugostiteljsko-turistička škola.

Trgovinska škola u Nišu je opremljena kabinetima za aranžere u trgovini, trgovinsko poslovanje, a ima i dva informatička kabineta opremljena savremenim računarima.

Učenici imaju mogućnost da praksu obavljaju u školskoj prodavnici, ali i u privatnim trgovinama u gradu.

Po završetku školovanja, učenici koji traže zaposlenje relativno lako ga nalaze u supermarketima, trgovinskim centrima, manjim prodavnicama, dok učenici koji nastave obrazovanje na visokim školama i fakultetima u visokom procentu završavaju studije.

„Zadatak nam je da pratimo razvoj trgovine u svetu i u tom smislu osavremenimo postojeće obrazovne profile i uvodimo nove kao što je smer Komercijalista sa savremenim nastavnim sadržajima i zanimljivom nastavom koja je direktno povezana sa praksom, kroz rad u birou, odnosno virtuelnom preduzeću“, rekli su profesori škole.

Brojna takmičenja i nagrade za učenike Trgovinske škole u Nišu

Sistematskim radom i angažovanjem na ostvarivanju svoje vizije razvoja Škola je postala prepoznatljiva u javnom životu grada.

Učenici sa smera trgovinski tehničar osvajali su prva mesta u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji na Republičkom takmičenju iz trgovinskog poslovanja i praktične nastave.

„Naša škola je pet puta bila domaćin ovog prestižnog takmičenja, dok su učenici smera komercijalista takođe učestvovali na brojnim republičkim takmičenjima, kao i na Balkanskom prvenstvu „Poslovni izazov zapadnog Balkana“, održanog u Sarajevu 2014. godine“, ponosno pričaju profesori ove škole.

Modne revije, foto priče i humanitarne akcije

„O uspesima naših učenika možemo dugo govoriti ali ovom prilikom izdvajmo i učenike smera aranžera u trgovini jer su izazvali veliku pažnju javnosti jer su organizovali originalne modne revije. Veliki uspeh je i naša foto priča „Srušimo ogradu između sreće i tuge“ koja je dobila prvu nagradu na takmičenju u Aleksincu, novembra 2017., u okviru projekta „Unapređenje obrazovanja o dečijim pravima na teritoriji Južne Srbije”, navode u Trgovinskoj školi Niš.

Sa ponosom ističu i da su organizovali pet humanitarnih akcija kojima su pomogali onima kojima je pomoć bila potrebna.

„Posebnu pažnju javnosti privukla je i naša tribina „Otključaj toleranciju“, na kojoj su osobe sa invaliditetom iznosile svoje sportske i životne uspehe u borbi sa problemima. Uložili smo ozbiljan trud za građansko i demokratsko obrazovanje učenika, kroz upoznavanje sa delatnošću značajnih društvenih i političkih institucija grada Niša.“

Delegacija Evropske unije i informacioni kutak EU u Nišu dodelili su zahvalnicu Trgovinskoj školi za uspešnu saradnju tokom 2017. godine.

Sa učenicima Trgovinske škole Nišlije su mogle da se upoznaju i na manifestaciji „Nauk nije bauk“, marta 2018., kada su se predstavili postavkom pod nazivom „Kobajagi šop“.

„125 godina postojanja i rada Trgovinske škole jeste godišnjica od značaja za Niš, ali ima svoje skromno mesto i u širim okvirima razvoja obrazovanja za trgovinu u Srbiji. Škola raspolaže kvalitetnim nastavnim kadrom i dobrim učeničkim potencijalom, tako da je spremna da odgovori na izazove budućnosti“, dodaju iz  Trgovinske škole.

Program proslave jubileja Trgovinske škole u Nišu

Proslava jubileja je već obeležena brojnim propratnim manifestacijama.

Organizovana je izložba likovnih radova učenika, učeničkih roditelja i profesora likovne grupe predmeta.

Istorijat škole propraćen je odgovarajućom izložbom fotografija u holu Pozorišta lutaka, a objavljena je i monografija Škole, u kojoj je ispričana priča o životu, rastu i razvoju ove obrazovne ustanove.

U okviru proslave škole učenici će učestvovati u sportskim takmičenjima, karaoka žurkama, književnim večerima i posetiti Narodnu skupštinu Republike Srbije.

Jubilej je proslavljen Svečanom akademijom u Pozorištu lutaka u Nišu, a kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Školske uprave, predstavnici lokalne samouprave, sindikata, Privredne komore, kulturnog, javnog i sportskog života našeg grada, saradnici, roditelji i učenici.

Global Digital Clinik