Prvi jesenji uspon do Divne Gorice na Suvoj planini. Red zlatnog jesenjeg dana, red olujnog vetra…

Planinarsko društvo “Preslap” uspešno je, u nedelju, 5.novembra, izvelo prvi jesenji uspon od sela Mokra, do vrha Divna Gorica (1389 m), na Suvoj planini. Učestvovalo je 112 planinarki i planinara, iz Niša, Leskovca, Pirota, Bele Palanke, Jagodine, i Severne Makedonije, te je akcija imala i međunarodni karakter.

Akcija je održana po promenljivom vremenu, te se do izlaska na prevoj Preslap, na nadmorskoj visini od 1150 metara, odvijala po pravom zlatnom jesenjem danu.

Učesnici su sa zadovoljstvom prihvatili skraćenu trasu, koju je Planinarsko društvo “Preslap” na prethodnim radnim akcijama uredilo, tako što je, umesto da se trasa kreće sve vreme “nemačkim putem”, sada, zahvaljući dve prečice kod dve najduže krivine “nemačkog puta”, trasa skraćena za preko 4 kilometra u jednom pravcu.

Sve do prevoja Preslap, učesnici su se lagano i kompaktno kretali. Međutim, na prevoju Preslap, učesnike akcije dočekao je olujni vetar, takve siline, kakvu ne pamte ni najiskusniji poznavavoci Suve planine.

Uz sve to, ovaj vetar je stalno menjao pravac, delovalo je kao pravi kovitlac. Zato je polovina učesnika akcije odlučila da na prevoju Preslap i okonča svoj uspon, a druga polovina se, u ovim otežanim uslovima, probila do vrha Divna Gorica.

Za izlazak na ovaj upečatljivi vidikovac iznad Bele Palanke, kojim se i završava veliki potkovičasti greben Suve planine, bilo je potrebno oko četiri i po sata uspona.

Grupa koja se popela na Divnu Goricu, još izraženije probleme sa snažnim vetrom imala je prilikom silaska sa vrha, na deonici do prevoja Preslap. Učesnici akcije morali su u nekim trenucima i četvoronoške da se spuštaju niz neravni teren Suve planine.

Jedan učesnik akcije se na prevoju Preslap povredio, ali je zahvaljujući ličnoj prisebnosti, angažovanju vodičkog tima, ovaj učesnik sišao na “nemački put”, gde je, angažovanjem domaćina iz sela Mokra, organizovan dolazak terenskih vozila hitne pomoći i vatrogasne stanice iz Bele Palanke, kako bi povređeni planinar bio spušten u Belu Palanku. U pitanju je distorzija skočnog zgloba na desnoj nozi, nema preloma.

Po silasku u selo Mokra, domaćini, meštani sela, priredili su posluženje besplatnog ručka i kulturni program, kojom prilikom su predstavili tradiciju sela Mokra svojim gostima.

Utisak je da je ovo veliki događaj za ovaj kraj, te da jesenji uspon na Divnu Goricu može postati jedna lepa tradicija, kojom se afirmiše belopalanački deo Suve planine, poručuju u PD Preslap