Prva neurohirurška intervencija sa „Kjuza“ aparatom u KC Niš

Prva neurohirurška intervencija sa „Kjuza“ aparatom u KC Niš
Prva neurohirurška intervencija sa „Kjuza“ aparatom Foto: KC Niš

U niškom Kliničkom centru obavljena je prva neurohirurška intervencija sa novim „Kjuza“ aparatom.

Ovu intervenciju izvela je prof. dr Danica Grujičić, uz asistenciju direktorke Klinike za neurohirurgiju, doc. dr Vesna Nikolov.

Tim povodom ministar zdravlja, dr Zlatibor Lončar posetio je novu zgradu niškog Kliničkog centra.

Ministar zdravlja u poseti niškom Kliničkom centru
Ministar zdravlja u poseti niškom Kliničkom centru

“Bitno je da se uvode nove metode, kao i da se prati razvoj medicine. Drago nam je što Niš ide u tom pravcu, jer je dobio uslove za to, a sada dobija i znanje što je neophodno”, rekao je Lončar.

Niški neurohiruzi obavili prvu neurohiruršku intervenciju sa „Kjuza“ aparatom

“Reč je o mladoj devojci koja boluje od teškog oblika tumora koji je zahvatio veći deo mozga, zbog čega je najpre urađena ta hirurška operacija, a kasnije će se, ukoliko bude bilo potrebe, raditi i druga intervencija”, kaže dr Grujičić.

Kjuza aparat stigao je u operacionu salu za neurohirurgiju januara ove godine, a nakon aplikativne obuke i zvanično je počela da se koristi.

To znači da se pacijenti ne šalju na operacije u druge zdravstvene centre, jer se uz pomoć Kjuza aparata i neurohirurškog mikroskopa rade najkomplikovanije procedure između zdravog i bolesnog tkiva mozga.

Kjuza aparat, Foto: KC Niš
Kjuza aparat, Foto: KC Niš

Podsetimo, ovaj najsavremeniji aparat, koji je vredan 17 miliona dinara, stigao je u niški Klinički centar nakon dogovora Uprave ove zdravstvene ustanove i Ministarstva zdravlja. 

Ministar je istakao da se iz državne kase prebacuje novac da se kupi aparat koji je Kliničkom centru u Nišu prvobitno dat na korišćenje.

Ministar zdravlja, zajedno sa predstavnicima NURDOR-a, obišao je i radove na izgradnji novog hemato-onkološkog odeljenja Dečije interne klinike pri KC Niš i najavio da će država donirati 10 miliona dinara za ovo odeljenje.

Global Digital Clinik