Proverite stanje na graničnom prelazu putem kamera i stanje puteva preko aplikacije

Screenshot AMSS
Screenshot AMSS

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije je u saradnji sa Auto-moto savezom Srbije pustilo u rad pilot projekat “Servis za građane – trenutno stanje na graničnim prelazima Republike Srbije“, koji omogužava građanima da preko sajta MUP-a ili AMSS-a vide, putem kamera, trenutno stanje na graničnim prelazima.

Pilot projekat je za sada pušten u rad na Graničnom prelazu Batrovci, a planirano je da do početka letnje turističke sezone budu uključena još tri najfrekventnija granična prelaza – Horgoš, Preševo i Gradina.

Sistem se sastoji od video-kamera, čiji je signal dostupan javnosti putem Interneta, a koje prikazuju protočnost drumskog saobraćaja na graničnim prelazima, kako na ulazu, tako i na izlazu iz Republike Srbije.

Cilj projekta je da se građanima olakša kretanje preko graničnih prelaza, odnosno da se u periodu velikih gužvi, na najfrekventnijim graničnim prelazima može imati uvid u gustinu saobraćaja na prelazima.

Screenshot AMSS
Screenshot AMSS

Na taj način građani dobijaju informaciju koja im je potrebna za planiranje putovanja i eventualno preusmerenje na alternativne granične prelaze.

Prema najavama  MUP-a i AMSS-a usluga prikaza trenutnog stanja na graničnom prelazu Batrovci uskoro će korisnicima biti dostupna i AMSS aplikacije za mobilne uređaje.

I stanje na putevima preko aplikacije

Učesnici u saobraćaju mogu putem portala na auto-putevima i aplikacije za mobilne telefone JP „Putevi Srbije“ da se informišu o eventualnim zadržavanjima na naplatnim stanicama, prekidima saobraćaja, stanju kolovoza, vremenskim prilikama i drugim neophodnim informacijama.

Aplikacija sadrži sledeće opcije i funkcionalnosti: Interaktivnu mapu, rutu, cene putarine, obaveštenja o radovima na putevima, zastojima i prohodnostima na naplatnim stanicama, spisak lokacija gde se mogu kupiti i dopuniti TAG uređaji itd.

Global Digital Clinik