Protest u Nišu: Minut ćutanja za dr Lazu i aplauz medicinskim radnicima

protest u Nišu
Foto: Nevena Milojević

Sinoć je održan treći protest u Nišu. Protestna šetnja trajala je oko dva sata, Žandarmerija je ponovo bila ispred SNS-a, ali nije bilo incidenata.

Protest u Nišu održan je i treći put. Građani su počeli da se okupljaju oko 19 časova, a u 19:30 blokirali su ulicu Nikole Pašića. Neko od demonstranata poneo je ozvučenje, te su se mogle čuti pesme, “Pada Vlada”, “Sistem te laže” i slično.

Građani blokirali saobraćaj u ulici Nikole Pašića.

Oko 20 časova, građanima se obratio mladi Petar Milenković. “Mi nismo državnici, mi nismo političari, mi smo grupa nezadovoljnih građana“, rekao je on. Kao razloge za okupljanje naveo je upotrebu sile i suzavca od strane policije, privođenje od strane sumnjivih lica u civilu i neustavno ponašanje predsednika Srbije. Jedan od onih koji su se obratili, pozvao je građane da na Instagramu zaprate profil protesti_nis, kako bi dobijali informacije. Pogledajte koje su zahteve izneli govornici i šta su još poručili okupljenima.

Prvo obraćanje od početka protesta.

Publicerat av Naissus info Fredag 10 juli 2020

Nakon obraćanja, građani su formirali kolonu i krenuli niz ulicu Knjeginje Ljubic uz skandiranje, udaranje u bubanj, duvanje u pištaljke… Kolona od nekoliko hiljada građana kretala se ka Sudu, i uzvikivala “Izađite napolje”. Ispred Palate pravde, su blokirali saobraćaj desetak minuta, a zatim je šetnja nastavljena Voždovom ulicom ka Kliničkom centru. Kod KC-a mogao se čuti aplauz medicinskim radnicima, koji su sa prozora Klinike za kardiohirurgiju pozdravljali demonstrante.

Na raskrsnici kod Sremske ulice, gde se nalazi mural dr Miodraga Lazića, građani su upalili bliceve, i nakon pesme “Marš na Drinu” i skandiranjem “Doktor Laza”, minutom ćutanja odali počast Miodragu Laziću.

Sremska ulica. Odavanje počasti dr Lazi.

Kolona se zatim uputila niz Sremsku i blokirala saobraćaj na kružnom toku na Bulevaru Nemanjića. Tamo su se mogli videti pripadnici Policije koji regulišu saobraćaj, a u ulici Vojvode Mišića mogle su se primetiti marice, u kojima se nalazila Žandarmerija.

Podela među građanima

Došavši do kružnog toka kod Doma zdravlja, okupljeni građani pregovarali su da li će krenuti ka Gradskoj kući ili ka predstavništvu SNS-a. Kao i prethodne večeri, grupa se podelia. Većina je nastavila šetnju niz Bulevar, a jedan deo građana uputio se ka SNS-u. Oni su revoltirani time što ostali nisu želeli da im se pridruže uzvikivali “Izdaja”. Pripadnici Žandarmerije čuvali su prostorije vladajuće stranke, pod punom opremom.

Žandarmerija čuva prostorije SNS-a
Građani preko puta prostorija SNS-a

Pedesetak građana koji su bili u ulici Vojvode Mišića gađalo je jajima obeležja SNS-a i pozivalo Žandarmeriju da im se pridruži i skine šlemove. Neki od građana bacali su novac ispred njih.

Grupa koja je nastavila šetnju, protest je završila je protest kod Suda oko 22:30, i najavila okupljanje za danas.

Građani koju su bili kod SNS-a ostali su tamo do 23 časova. Nije bilo nikakvih incidenata, a protest su završili aplauzom za Žandarmeriju.