In memoriam: Prim. dr Miodrag Lazić

dr Miodrag Lazić

Od direktora Urgentnog centra KC Niš dr Miodraga Lazića, koji je preminuo od koronavirusa na društvenim mrežama opraštaju se prijatelji, kolege, ali i oni kojima je spasao život u ratovima devedesetih. Od doktora Lazića oprostile su se i kolege u upravi KC Niš.

Uprava Kliničkog centra Niš se, ovim putem, sa velikim bolom i velikom žalošću, u ime svih zaposlenih u našoj zdravstvenoj ustanovi, u ime porodice, svih prijatelja, kolega i čitave stručne javnosti, oprašta od našeg voljenog, omiljenog, našeg „prvog na liniji“, našeg dr Miodraga Lazića, našeg doktora Laze.

Čovek koji je časno, hrabro i ponosno, rame uz rame, na prvim linijama fronta, stajao kraj srpske vojske, u svim ratovima koji su zadesili našu zemlju i naš narod.

Čovek, lekar, vojničina..koji je spasao više od hiljadu života na bojištu, operišući i po tri vojnika istovremeno, radeći u ratnoj bolnici, na polju i po 36 sati bez prestanka…

Čovek koji je golim rukama, stiskajući ga, oživeo srce ratnika u istočnom Sarajevu, koje i danas kuca.

Čovek koji je sa svojim, srpskim narodom, bezbroj puta pobedio.

Dr Miodrag Lazić, naš dr Laza i pred ovog, nevidljivog neprijatelja, sa kojim se zdravstveni radnici u Nišu, Srbiji, širom sveta, uveliko bore, iako ga je samo dva meseca delilo od odlaska u penziju, stao je ponovo hrabro uz svoje kolege, bez obzira što je znao da je, zbog svog zdravstvenog stanja i sam ugrožen.

I ponovo je naš Laza bio „na prvoj liniji“, do samog kraja…do trenutka, dok nije saznao da je i sam oboleo od virusa, koji mesecima, besomučno, odnosi živote ljudi.

Hiljade bitaka je dobio. Nažalost, ovu poslednju, njegovo srce nije izdržalo. Kako je i rekao, u svojoj poslednjoj poruci, „želja mu je bila da ode, na način na koji je i živeo“.

Nažalost, tako se i dogodilo. Poslednje reči dr Laze

“Otišao sam časno i pošteno. Kao direktor UC dva meseca pred penziju, stajao sam ispred svojih ljudi, dragih doktora i sestara. Stajao sam na prvoj liniji, nisam se krio, naprotiv bio sam ispred svih znajući da sa svim svojim bolestima i godinama imam veliki rizik ali čast i ponos mi nije dozvoljavao da se sklonim. Takav sam bio na Krajiskom ratištu godinu dana, na Sarajevskom ratištu 4 godine, za vreme NATO bombardovanja. Neću da odem tiho hoću da odem onako kakav sam bio čitav život a to znaju moji prijatelji, kolege, porodica. Svi su mi govorili da se sklonim ali ja to sebi nikad ne bih oprostio. Moji voljeni Krajišnici, prijatelji iz Republike Srpske za koje sam živa legenda zauvek iskreno će plakati svi jer su uvek verovali da sam neuništiv. Koliko sam ovih dana dobio poruka podrške. Volim vas zauvek. Moji unuci i unuka Mila ostaju bez dede, ćerke i sin da ne tuguju nego samo napred. Budite ponosni na mene. Drage moje kolege, Marija, Boki, Brale, Kando, Sunčica i Macan, drage moje seste koje ste mi uvek verovale, zbogom. Voljenoj Ani, ratnom drugu i ženi poruka: budi hrabra i čvrsta zbog dece i unuka a gore na onoj strani, jednoga dana bićemo ponovo zajedno.

U Nišu mojim prijateljima poseban pozdrav.

Poslednja mi je želja da me ispratite pesmom “Marš na Drinu”.

Prim. dr Miodrag Lazić

Rukovodilac Urgentnog centra Kliničkog centra Niš i čuveni hirurg Miodrag Lazić preminuo je u svojoj 64. godini, objavio je Sindikat lekara i farmaceuta Srbije.

Lazić je bio ratni hirurg dobrovoljac i vodio Srpsku ratnu bolnicu u Sarajevu, zbog čega je primio nekoliko odlikovanja.

Patrijarh Pavle 1994. godine dodelio mu je orden “Svetog Save”, Vojska Republike Srpske medalju “Milan Tepić” za hrabrost, a 20 godina nakon rata predsednik Republike Srpske orden “Krst Milosrđa”.

Nakon ratnih godina objavio je i autobiografsku knjigu Dnevnih ratnog hirurga.

Odlikovani hirurg Lazić, iako rođen u Zemunu, kao srednjoškolac se sa porodicom doselio u Niš, gde je i ostao. Decenijama je radio u niškom Kliničkog centru, bio član Upravnog odbora, a od 2012. godine vodio je Urgentni centar.

Datum i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Dostava hrane u Nišu