Protest stanovnika naselja „12. februar“ zbog isključenja struje koje traje već 5 meseci

protest
Foto: Niške vesti

Stanovnici naselja „12. februar“ u Nišu i članovi pokreta „Opre Roma“ okupili su se danas ispred Gradske kuće i protestovali zbog isključenja struje koje traje već 5 meseci. Oni su nasilno ušli u hol i zahtevali razgovor sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski.

Policija je uspela da aktiviste koji su ušli u Gradsku kuću izvede napolje, a jedan od aktivista pokreta „Opre Roma“ koji je pretio štrajkom glađu uveden je na sastanak sa gradonačelnicom, zajedno sa još nekoliko učesnika protesta.

Protest je završen obećanjem da će u četvrtak biti primljeni na sastanak sa ministarkom energetike i rudarstva Zoranom Mihajlović, javljaju Niške vesti.

Stanovnici ovog naselja predali su listu zahteva, na čijem se vrhu nalazi zahtev da Elektrodistribucija obezbedi naselju jeftinu, bezbednu i neprekidnu isporuku električne energije. Takođe, zahtevaju da im se otpišu sva dugovanja koja su nastala pre 17. oktobra 2021. godine. Zahtevali su i da Grad Niš obezbedi jednokratnu pomoć za isplatu duga nakon tog datuma.

Jedan od zahteva su i radna mesta za sposobne građane, kako bi mogli da redovno plaćaju dugovanja i izdržavaju svoje porodice. Takođe, prihvatili su i da plaćaju redovnu potrošnju električne energije i da na ime starog duga u prethodnih godinu dana, plaćaju 2.000 mesečno.

Struju u ovom naselju nemaju 24 porodice koje ukupno broje oko 200 stanovnika, među kojima su mala deca i bebe. Oni su javno pozvali predstavnike Grada i Elektrodistribucije da dođu u naselje i vide koliko je teško živeti bez struje.

Dragana Sotirovski i njena zamenica Dušica Davidović napomenule su da se prošlog četvrtka, kada je sastanak bio organizovan, niko od predstavnika romske zajednice nije pojavio. Kažu i kako je struja isključena zbog neizmirenih dugovanja, kao i zbog nelegalnog priključenja na elektromrežu.

Struja je u ovom naselju bila isključena i 2019, a tada su potpisali ugovor o reprogramu, koji navodno nije ispoštovan.

Stanovnici naselja su navodno organizovali uvođenje struje mimo električnih brojila, iako je struja bila ponovno priključena. Sotirovski je rekla da Grad može da bude samo posrednik između Elektrodistribucije i naselja i kazala kako stanovnici moraju da obećaju da će redovno plaćati dugovanja i da se neće priključivati na nelegalne elektromreže.