Prostor kasarne “Filip Kljajić” najzad dobija primenu

Fotografija kasarne
Kasarna "Filip Kljajić". Foto: Wikipedia

Kasarna “Filip Kljajić”, na Bubnju, proći će kroz fazu renoviranja, a ceo kompleks pripašće pravosudnim organima.

Već godinama kompleks ove kasarne je prazan, a za njegov prostor interesovale su se razne institucije. Bilo je ideja da se tu otvori Vojni muzej, kao i da se zgrada Narodnog muzeja preseli u prostorije kasarne. Govorilo se da će zgrada pripasti Gimnaziji “Bora Stanković”, a zatim Umetničkom fakultetu. Pre dve godine Univerzitetu u Nišu ove prostorije obećane su za razvijanje IT sektora. Na kraju je kasarna “Filip Kljajić” dodeljenja Ministarstvu pravde, te će se ovde biti smešteni svi pravosudni organi grada Niša.

U toku je rekonstrukcija kasarne i ona će se razvijati u tri faze, navode iz Grada. Prva faza obuhvata investiciono održavanje, u drugoj će se raditi rekonstrukcija čitavog objekta. Poslednja faza predviđa izgradnju novog objekta Osnovnog i Višeg suda. Na taj način će svi pravosudni organi grada Niša biti skoncetrisani na jednom mestu. Prvo će biti preseljen Prekršajni sud, a od septembra počinje druga faza potpune rekonstrukcije.

O preseljenju pravosudnih organa u kasarnu “Filip Kljajić” prvi put se govorilo prošle godine, međutim, tada je to bilo samo na nivou glasina. Ova građevina je u prošlosti teoretski dobijala razne namene, a za sve to vreme ostala je u državnom vlasništvu.

Istorijat zdanja

Najznačajniji Vojni objkat u Nišu podignut je na prelasku 19. u 20. vek, i građen je u stilu neoromantizma. Kasarna je građena po projektu beogradskog arhitekte Danila Vladisavljevića, arhitekte Ministarstva vojske Srbije. Ono što izdvaja ovo veliko zdanje od sličnih, je rešenje specifičnom kompozicijom po „ugledu na neoromanske vojne građevine u Nemačkoj“, koje podseća na srednjevekovne zamkove. Izgradnja Inžinjerijske kasarne počela je 1899. godine i korišćena je za smeštaj vojnika sve do 2007. godine. Nakon Drugog svetskog rata ponela je ime narodnog heroja Filipa Kljajića.  1983. godine zgrada je proglašena spomenikom kulture, i stavljena pod zaštitu države.