Prvi put od ’66 godine: Otkazane Horske svečanosti

Horske svečanosti 2016. Niš; Foto: Printscreen Youtube
Horske svečanosti ; Foto: Printscreen Youtube

Epidemiološka situacija u Srbiji izmenila je kalendar održavanja tradicionalnih manifestacija koje okupljaju veći broj ljudi.

Zbog specifičnog koncepta manifestacije i strukture njenih učesnika, takmičenja u horskom pevanju, koje se po tradiciji održava početkom jula na Letnjoj pozornici, neće biti.

Horske svečanosti su kompleksna i ozbiljna manifestacija sa kojom nema eksperimentisanja. Okuplja veliki broj ljudi, najčešće horove iz Rusije, Ukrajine, Turske, Italije, brojnih balkanskih zemalja gde je trenutna epidemiološka situacija vrlo različita i ne baš idealna. Nastupi na Letnjoj pozornici mogu da budu i rizični i po njihovo i po zdravlje publike i nas kao organizatora, a pevanje pod maskama je teško i zamisliti. Veliki problem je i smeštaj. Studentski i domovi učenika, u kojima su oni ranije boravili, ponovo su aktivirani zbog matura i pomeranja ispitnih rokova. Hotelski kapaciteti su skupa opcija koja bi ispraznila budžet i dovela u pitanje druge javne gradske manifestacije. Ima tu još mnogo detalja zbog čega je odlučeno da se Horske svečanosti otkažu za narednu godinu”, objašnjava Srđan Savić direktor Niškog kulturnog centra, napominjući da su brojni značajni svetski festivali takođe otkazani – Kanski festival, Venecijansko bijenale, Oktoberfest, kao i Evropsko prvenstvo u fudbalu, Rolangaros, Vimbldon…

Internacionalne horske svečanosti se bijenalno održavaju od 1966. godine i nikada do sada nisu bile otkazane.

Exe-Net