Prva operacija na kardiohirugiji posle pauze zbog epidemije

foto: KC Niš
foto: KC Niš

Na Klinici za kardiohirurgiju KC Niš juče je, posle pauze od gotovo dva meseca zbog vanrednog stanja i epidemije korona virusa, urađena prva elektivna kardiohirurška operacija.

Direktor te klinike dr Dragan Milić objavio je na svom Fejsbuk profilu da je operacija urađena i pored činjenice da su se na Kliniku za kardiohirurgiju vratila samo 3 od 7 anesteziologa i 2 od 7 anestetičara, koji su tokom pandemije upućeni kao ispomoć novoformiranim korona centrima.

„Operisan je bolesnik rođen 1968. godine koji je pre dvadesetak dana imao infarkt miokarda sa krajnje teškim nalazom stenoze glavnog stabla. Operacija je trajala oko šest sati pri čemu je urađen trostruki aortokoronarni bajpas. Sama operacija je protekla rutinski bez ikakvog problema“, kazao je Milić.

On je naveo da se očekuje da će u narednim danima i celokupno ostalo osoblje iz kovid bolnica biti vraćeno Klinici za kardiohirurgiju kako bi nastavili sa radom u punom obimu jer će i posle ove pandemije najveća stopa morbiditeta i mortaliteta u Srbiji biti od kardiovaskularnih oboljenja.

Što hitniji povratak normalnom radu, dodao je, neophodan je i za sve ostale klinike i zdravstvene ustanove kako bi se svim pacijentima koji čekaju elektivnu operaciju ili dijagnostiku obezbedila pravovremena i adekvatna zdravstvena usluga.

Milić je istakao da ga čini srećnim i ponosnim to što ekipa sa kojom je radio jučerašnju operaciju ima u proseku manje od 30 godina.

„Dr Vladimir Stojiljkovic bio je prvi asistent, dr Nenad Paunović – drugi asistent, dr Stefan Stojanović bio je treći asistent. Anesteziju je briljantno vodio dr Velimir Perić, EKK mašinom rukovodio je perfuzer Radovan Dramićanin, a deo ekipe su bili anestetičarka Tamara i instrumentarke Jelena, Brankica, Miljana i Dijana, svi mlađi ili stari oko 30 godina. O pacijentu nakon operacije vodile su računa sestre Ana, Tijana, Jelena i Andrijana. Tako mladi, a već tako iskusni jer iza sebe neki imaju već urađenih preko 1.000 operacija“, napisao je Milić.

Prema njegovim rečima, o tim mladim ljudima, njihovoj veštini i sposobnostima će se tek čuti.

„Sve ovo garantuje sjajnu budućnost za nišku kardiohirurgiju za koju sam siguran da će, jednog ne tako dalekog dana, prerasti u Institut za kardiovaskularne bolesti Niš“, istakao je Milić.

 

Dostava hrane u Nišu