Produžena vanredna situacija u Nišu

produžena vanredna situacija
Niš Foto: Naissus.info

Vanredna situacija u Nišu produžena je do daljeg, jer je takvo mišljenje stručnjaka Instituta za javno zdravlje.

Vanredna situacija u Nišu trebalo je da traje do 1. decembra, međutim zbog epidemiološke situacije, ona je produžena. Odluka o proglašenju vanredne situacije doneta je 19. novembra.

Tom prilikom gradonačelnica je izjavila da će produžetak te odluke zavisiti od procene eplidemiološke situacije. Za sada nije poznato da li će biti novih mera, a ovih 13 je na snazi:

 1. Rigorozno poštovanje svih propisanih mera od strane Kriznog štaba Vlade Republike Srbije i rigorozno poštovanje i kontrola propisanih mera izolacije.
 2. Da poslodavac omogući zaposlenima rad od kuće i rad na daljinu ukoliko je to moguće.
 3. Da deca čiji roditelji rade od kuće, ne pohađaju vrtiće, izuzev predškolske grupe.
 4. Poštovanje propisanih mera u gradskom saobraćaju i pooštrena higijena i dezinfekcija vozila.
 5. Obavezno poštovanje propisanih mera u organizovanom prevozu radnika pojedinih kolektiva uz pooštrenu higijenu i dezinfekciju vozila.
 6. Rigorozna kontrola poštovanja naloženih mera u ugostiteljskim objekatima, tržnim centrima, frizerskim i kozmetičkim salonima, javnim ustanovama, preduzećima i drugim kolektivima.
 7. Poštovanje modela funkcionisanja rada u obrazovnim ustanovama, koji se pokazao funkcionalnim.
 8. Preporuka ustanovama socijalne zaštite, ako nisu zabranile posete da istu sprovedu.
 9. Pooštrene mere higijene i tekuće dezinfekcije javnih gradskih površina i javnih preduzeća i ustanova, kao i dispozicije otpada u Gradu od strane komunalnog preduzeća.
 10. U svim tržnim centrima, prodajnim, ugostiteljskim i drugim objektima, obavezno je da informacija o površini i maksimalnom broju istovremenih korisnika bude istaknuta i jasno uočljiva na ulazu. U svim objektima piljarama i dragstorima gde se vrši prodaja svežeg voća i povrća prilikom kupovine građani ne smeju sami uzimati robu, već će to za njih obavljati radnici koji moraju nositi zaštitnu masku i rukavice dok će se naplata obavljati kod drugog lica koje će isključivo raditi sa novcem.
 11. Da na svim pijacama vidno budu obeleženi pravci ulaza i izlaza sa pijace kao i smerovi kretanja kako bi kupcima bio olakšan prolaz. Da tezge budu oblepljene providnim celofanom tamo gde je moguće.
 12. U stambenim zgradama primenjivati najmanje jednom dnevno dezinfekciju zajedničkih prostorija, a više puta dnevno dezinfekciju rukohvata, kvaka, prekidača, dugmadi u liftu.
 13. Saradnja sa medijima u cilju pravovremenog i tačnog informisanja stanovništva.

Od sutra nove mere u celoj državi

Sutra bi na snagu trebalo da stupe, nove, rigoroznije mere. Radno vreme mnogih objekata biće skraćeno do 17 časova, a vikendom će raditi samo prodavnice prehramene robe, apoteke, benzinske pumpe i dostava hrane.

U niškim kovid ambulantama skoro 2000 pregleda, polovina testiranih pozitivna

Dostava hrane u Nišu