Primena novog zakona o saobraćaju: U Nišu tri vozača sa 1,2 promila alkohola

vozač

Od početka primene novog zakona o bezbednosti saobraćaja zabeleženo je više saobraćajnih prekršaja na području Niša, saopštila je Saobraćajna policija u Nišu.

“Samo tokom prazničnog vikenda zabeležena su tri teža prekršaja odnosno vožnje pod dejstvom alkohola. Oni su zadržani jer su imali više od 1,2 promila alkohola u krvi. Po novom zakonu o bezbednosti saobraćaja količina dozvoljenog alkohola kod vozača smanjena sa 0,3 na 0,2 promila, a vožnja u stanju potpune alkoholisanosti sa dva ili više promila alkohola predstavlja nasilničku vožnju”, izjavio je za lokalni mediji, načelnik Saobraćajne policije u Nišu, Dragan Pešić.

Tokom pojačane i redovne kontrole  saobraćaja, pored ova tri teža saobraćajna prekršaja niška saobraćajna policija zabeležila je i slučajeve vožnje bez pojasa, korišćnjene mobilnog uređaja i prekoračenja brzine.

“Pored vožnje sa više od dva promila, nasilničkom vožnjom smatra se i prekoračenje brzine za više od 90 kilometara na sat u naselju, za više od 100 kilometara na sat van naselja, preticanje kolone preko “pune” linije i najmanje dva prolaska na crveno u roku od 10 minuta”, dodaju u Saobraćajnoj policiji Niša.

Fokus na određene saobraćajne prekršaje

Niška saobraćajna policija najavljuje da nastavlja sa redovnim i pojačanim kontrolama u saobraćaju i da će se fokusirati na one prekršaje koje se nakon analiza utvrde da u najvećoj meri utiču na izazivanje saobraćajnih nezgoda i na gubitak života.

U Srbiji 38 slučajeva potpune alkoholisanosti vozača, 800 vozača kažnjeno zbog alkohola

Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije istakao je za RTS da je od početka primene novog zabeleženo 38 slučajeva potpune alkoholisanosti vozača, odnosno sa više od dva promila alkohola u krvi.

Na osnovu izmenjenog zakona, vozač se posle trežnjenja u policijskoj stanici po hitnom postupku sprovodi kod sudije za prekršaje koji mu određuje kaznu od 30 do 60 dana zatvora, 15 negativnih poena i zabranu upravljanja vozilom od devet do 12 meseci.

Aleksandar Radenković navodi i da je zabeleženo više od 5.000 slučajeva prekoračenja brzine, više od 800 vozača kažnjeno je zbog alkohola, dok je zbog nevezivanja pojaseva sankcionisano 2.500 ljudi.

Podsetimo, kazne za vožnju u alkoholisanom stanju od 0,21 do 0,5 promila se po novim pravilima kreću od 10 hiljada dinara u fiksnom iznosu, i 20 do 60 dana zatvora ili rada u javnom interesu od 240 do 360 sati za nasilničku vožnju.

Krivac svake sedme nesreće sa smrtnim ishodom u Srbiji je alkohol, a prošle godine čak 60 odsto poginulih vozača i putnika u trenutku nesreće nije imalo pojas.

Prošle godine više od 48.000 vozača u Srbiji isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola. Više od 10.000 je zadržano na trežnjenju, a krivac za gotovo 14 procenata svih saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima je alkohol u krvi vozača.

Global Digital Clinik