Na današnji dan 1961: Jurij Gagarin – prvi čovek u svemiru

Sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin
Sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin

Međunarodni dan leta u svemir, 12. april, širom sveta biće obeležen danas na godišnjicu prvog leta u orbitu s ljudskom posadom.

Sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin 12. aprila 1961. obišao je jedan krug oko Zemlje i u orbiti proveo više od 108 minuta, u svemirskom brodu “Vostok 1”. 

Prema različitim ispitivanjima javnog mnjenja, Jurij Gagarin se nalazi na spisku najpoznatijih Rusa, zajedno sa Lenjinom, Dostojevskim, Čehovom, Solženjicinom, Putinom.

Toga dana ljudi su se grlili i plakali od sreće. Jedan ruski bloger se našalio da je veoma rano shvatio značaj Gagarinovog leta jer je tog dana njegov deda zaboravio da ga pokupi iz obdaništa.

Generalna skupština UN proglasila je 12. april za Međunarodni dan leta u svemir na zasedanju 2011. 

U toj rezoluciji se navodi da je Međunarodni dan ustanovljen da bi se “svake godine na međunarodnom nivou slavio početak svemirske ere čovečanstva, govorilo o važnom doprinosu svemirske nauke i tehnologije u postizanju ciljeva održivog razvoja i povećanju prosperiteta država i naroda, kao i osiguravanje ostvarenja njihovih stremljenja da spoljni svemir bude korišćen u miroljubive svrhe”

Generalna skupština je izrazila ubeđenje da je opšti interes čovečanstva promocija i istraživanje svemira, kao provincije čitavog čovečanstva.

Global Digital Clinik