Prevencija vršnjačkog nasilja u 15 osnovnih i srednjih škola u Nišu

Prevencija vršnjačkog nasilja u niškim školama
Prevencija vršnjačkog nasilja u niškim školama

Kako se izboriti sa nasiljem u školama? Na okruglom stolu u Nišavskom okrugu predstavljeni su rezultati sprovedenog projekta o prevenciji vršnjačkog nasilja koji je trajao godinu dana u 15 osnovnih i srednjih škola u Nišu.

Ismejavanje, ponižavanje, zadirkivanje samo su neki oblici. Na rešavanju ovog problema je dosta urađeno, ali je prevencija je najbitnija, kažu učesnici projekta.

Istraživanja pokazuju da je više od polovine učenika u niškim školama barem jednom bilo izloženo nekom obliku agresivnog ponašanja i da u proseku svaki četvrti đak u toku svog školovanja više puta trpi maltretiranje svojih vršnjaka.

“Učenici su kroz osmišljene radionice dali svoje predloge kako preventirati nasilje u školama, a zatim su roditelji aktivno učestvovali u planiranom radu i predlagali niz aktivnosti za prevenciju nasilja. Učestvovali su i nastavnici kroz odgovore na pripremljenim upitnicima”, rečeno je sumiranju rezultata projekta.

Projekat “Prevencija vršnjačkog nasilja u školama” sprovela je organizacija “Prijatelji dece Niša” koja radi na uspostavljanje mreže podrške svih interesnih aktera kako bi stvorila bezbednije školsko okruženje.

Dostava hrane u Nišu