Švedski golbalista nastupa za Nais: “Nigde se golbal ne igra kao u Nišu”

Dženan Ajdinović u akciji
Dženan Ajdinović u akciji

Vrhunski golbalista, član ekipe FIFH iz Malmea, petostruki prvak i reperezentativac Švedske u golbalu, Dženan Ajdinović igraće za golbal klub “Nais” na međunarodnom golbal truniru, koji će biti održan 23. juna u Nišu.

Šampion Dženan Ajdinović je u Niš došao zahvaljujući saradnji sa prof. dr Markom Aleksandrovićem i doc. dr Bojanom Jorgićem, profesorima Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu kako bi, između ostalog, gostovao na nastavi iz oblasti fizičkih aktivnosti osoba sa invaliditetom.

Dženan Ajdinović igraće za golbal klub “Nais
Dženan Ajdinović igraće za golbal klub “Nais

Dženan Ajdinović (1995) je rođen, odrastao i školovao se u Landskroni, gradiću u najjužnijoj švedskoj pokrajini Skanija, koji je oko 40 kilometara udaljen od Malmea.

Njegovi roditelji, Jasmina i Enver, rođeni su u Novom Pazaru, ali su, kao i milioni naših sunarodnika, otišli na privremeni rad u inostranstvo koji kasnije prelazi u trajni boravak.

Svake godine su sa svoje troje dece dolazili u svoj rodni kraj, kako ne bi zaboravili svoje korene i običaje.

Idilu porodice Ajdinović u Švedskoj narušio je tumor u glavi tada dvogodišnjeg Dženana. Posle operacije, Dženan je imao veliko oštećenje vida. Ipak, to ga nije sprečilo da se školuje i bavi sportom. Veliku podršku je imao kako od roditelja, tako i od švedskog sistema za osobe sa invaliditetom. 

Dženan Ajdinović u akciji

Kao reprezentativac Švedske koja je inače veoma uspešna u golbalu, propustio je zbog povrede kolena nastup na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine, a na Evropskom prvenstvu održanom 2017. godine je imao nastup kada je Švedska bila četvrta.

Dugi niz godina je želeo da „formalnu“ vezu sa Srbijom, a da to nije samo državljanstvo koje je stekao poreklom

Malo je poznato da je svojevremeno porodica Dženana Ajdinovića o svom trošku i u svom domu ugostila golbal reprezentaciju Srbije, igrače i stručni štab. Tom činjenicom se ponosi, ali je ne naglašava, jer smatra da uvek treba pomagati svoje sunarodnike iz „matice“.

Dženan u prvom planu
Dženan u prvom planu

„Rođen sam u Švedskoj, u kojoj sam se školovao, koja mi daje svu podršku, gde mi živi porodica… Nastup za Švedsku se ne dovodi u pitanje. Ono što se drastično menja u mojoj profesionalnoj karijeri i privatnom životu je velika verovatnoća da dobar deo godine provodim u Srbiji, tačnije u Nišu, gde bi trenirao i nastupao za golbal klub „Nais“, išao na pripreme i kampove. U Nišu su solidni uslovi za trening, sjajni saigrači, odlični treneri, pozitivna atmosfera… Činjenica da postoji direktan let na relaciji Malme-Niš, realizacija tih planova je veoma laka“, kaže Dženan.

Ono što je iznenadilo mnoge u golbal svetu je da je nakon javne objave ovog „transfera“, oglasila se i službena FB stranica golbal reprezentacije Švedske.

U objavi su, između ostalog, naglašene su reči direktora reprezentacije Švedske, Ulfa Bingsgarda, da je Dženan Ajdinović drugi igrač u istoriji te zemlje sa međunarodnim angažmanom i da veruju da će dati značajan doprinos razvoju srpskog golbala.

Ostvario mu se san

Naš sagovornik, kako kaže,ostvaruje svoj san, a to je da na neki način pomogne zemlji svojih predaka, pre svega osobama sa oštećenim vidom. Mogućnost da obuče dres jednog tima iz Srbije, prevazišlo je sve što je zamišljao.

Dženan Ajdinović, gore levo; Golbalisti

„Sa agilnim predsednikom golbal kluba „Nais“, svojim vršnjakom, Stefanom Stevanovićem, dogovorio sam ovaj angažman. Inače, on i ja imamo mnogo toga zajedničkog, jer je on u istom uzrastu i iz istog razloga oštetio vid kao i ja, ali on nažalost potpuno. Nastup za srpskog šampiona nije samo ispunjenje moje duhovne želje da budem vezan sa „maticom“, već i da igrački napredujem. U niškoj ekipi ću imati veću slobodu i minutažu”, kaže mladi Dženan Ajdinović.

Smatra da golbal klub “Nais” ima mladu, ali iskusnu ekipu.

“U Srbiji se dobija brže šansa, mladi golbalisti se rano „ubacuju u vatru“, a to važi i za sportske menadžere. Eto, pomenuti predsednik kluba je tek zagazio u treću deceniju, a ima ozbiljnu i odgovornu poziciju. Gledano na duže staze, to je jako dobro za golbal u Srbiji. Videće se“, objašnjava Ajdinović.

Iako nov igrač „Naisa“ ima uvid u golbal u svakom kutku planete, kako je istakao, nikada nije video toliku prisutnost golbala i sportista sa invaliditetom kao u Nišu.

„Obišao sam ceo svet, ali nigde nisam video da studenti nekog fakulteta sporta bar jednom sedmično igraju golbal, što između sebe, što protiv „pravih“ golbalista. Jedva čekam da se družim sa studentima tog fakulteta koji će na turniru biti igrači, treneri, sudije i volonteri“, iskreno ističe golbalista iz Švedske.

Dugoročni planovi sa golbalistima u Nišu

Dženan Ajdinović naglašava da je njegov dolazak u Niš najava dalje saradnje niških i srpskih golbalista sa golbalistima iz inostranstva, posebno iz Švedske.

„Mogućnosti saradnje su neograničene i mogući su čak i neki zajednički međunarodni projekti za koje ću da se kod bitnih subjekata u rodnoj Švedskoj i zauzeti. Kao i kod naše dijaspore. Jedno je sigurno – vrata su se otvorila i nikada se neće više zatvoriti“, podvukao je Dženan Ajdinović.

Pored domaćina, ekipe golbal kluba „Nais“, na turniru će učestvovati i sledeće ekipe: golbal klub „Mladost“ iz Beograda, Sportski savez osoba sa invaliditetom Kruševca, sportski klub „Vitoša“ iz Sofije, JU Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu iz Sarajeva i golbal klub „Nikšić“ iz Nikšića koji je prvi favorit turnira.