Prestižni evropski časopis prepoznao Niš kao grad sa povoljnim poslovnim okruženjem

Foto: news region

Grad Niš je prepoznat kao grad sa povoljnim poslovnim okruženjem i privlačenjem investicija, piše u prestižnom evropskom časopisu „NewsRegion – Magazin“ (Novosti iz regiona – Magazin), koji stiže na više od 2.500 adresa – donosiocima odluka iz sveta politike, biznisa i diplomatije, pohvalila se gradonačelnica Niša na zvaničnoj fb strani.

„U članku sa zajedničkog sastanka Komiteta regiona na kome sam bila kopredsedavajuća sa predsednikom Instituta evropskih regiona (IRE) prof. Francom  Šausbergerom u Vrnjačkoj Banji stoji i da je za EU ključno da u državama članicama za partnere ima nacionalne vlasti kao i jake, sposobne, demokratski legitimne lokalne i regionalne samouprave.“ navela je Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša.

Foto: FB Dragana Sotirovski
Foto: FB Dragana Sotirovski

U časopisu se navodi da je Evropska unija zainteresovana za dobro upravljanje i kredibilitet politike u državama kandidatima. Da bi se došlo do dobrog upravljanja i poverenja građana u politiku, neophodno je da ne samo nacionalne, već i regionalne i lokalne političke vlasti dobiju nadležnosti i neophodna finansijska sredstva da ispune očekivanja građana.

„Za EU je ključno da u državama članicama kao partneri budu ne samo nacionalne vlasti, već i jake i sposobne, demokratski legitimisane lokalne i regionalne samouprave, koje ne samo da mogu da koriste regionalne fondove Evropske unije na adekvatan način, već može i da implementira ELL politiku“, ističe se u časopisu.

Prenose i izjavu Dušana Radivojevića, iz Кancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Niša, koji ih je obavestio da je Niš poslednjih godina uspeo da privuče nekoliko značajnih investitora, među kojima su i austrijski. Za investitore je stvorena posebna kancelarija za lokalni ekonomski razvoj kako bi se olakšalo njihovo naseljavanje. To uključuje ubrzane procedure, zakonske podsticaje i javne subvencije, rekao je Radivojević.

Gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski kazala je da je neophodno da se smanje dispariteti između srpskih opština, a kao drugi veliki problem istakla emigraciju dobro obučenih mladih ljudi iz ruralnih sredina.

„Nastojimo da otvorimo interesantna radna mesta kroz veliki broj opštinskih projekata iz oblasti nauke i inovacija i kroz tehnološke parkove“, kazala je ona.

Svi su se složili da se sadašnje krize ne mogu rešiti bez uključivanja regiona, gradova i opština, i da se to može učiniti samo uz jake regione i lokalne institucije. Zato se oni moraju ojačati, a ne oslabiti, zaključak je koji je preneo ovaj evropski časopis.