Ratari konačno prizvali sneg – topla zima uslovila brži rast pšenice

Foto: ilustracija - Canva
Foto: ilustracija - Canva

Do pre samo nekoliko dana proizvođači koji su ove jeseni zasejali pšenicu prizivali su sneg kako bi se sprečila šteta ove kulture zbog njenog naglog rasta i bokorenja. Kako god da su prizivali snežne pahulje, izgleda da je imalo efekta jer je sneg danas pada širom Srbije, a očekuje se i do 40 centimetara snežnog pokrivača!

Zbog izrazito tople zime, pšenica koja je jesenas posejana počela je naglo da bokori i raste, a da ne bi morali da koriste regulatore rasta što bi im dodatno poskupleo proizvodnju, ratari su do pre samo nekoliko dana prizivali sneg. Ovako topla zima sa druge strane ne pogoduje ni voćkama a i semenske kuće dovodi u problem.

Draško Živković iz Malog Crnića u Braničevskom okrugu rekao je za Betu da je bolja pšenica koja je zasejana kasnije jer je rana naglo izrasla, povećava lisnu masu, a slabije se razvija koren.

“Pšenica je u relativno dobrom stanju, bolja je kasnije zasejana jer je nižeg rasta i sada je potreban sneg i mraz kako bi se zaustaviio njen rast i kasnije poleganje, a posledica toga bila bi slabiji prinos. Ako i dalje budu visoke temperature u sred zime bićemo prinudjeni da koristimo regulator rasta, što povećava troškove proizvodnje”, rekao je Živković, koji je pšenicom zasejao 30 hektara.

A sudeći prema izveštaju Hidrometeorološkog zavoda izgleda da su im želje uslišene.

U većem delu Srbije danas, ujutro i pre podne očekuju se mešovite padavine – kiša i sneg, a popodne i uveče oblačnost će oslabiti, pa se očekuje kratkotrajni prestanak padavina, na jugu Srbije i uz delimično razvedravanje, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Na severozapadu Srbije će danas biti oblačno i veći deo dana suvo. U toku noći sa jugozapada Srbije se očekuje novo naoblačenje sa snegom.

Upozorava se na snežne padavine u brdsko-planinskim predelima danas i za vikend i početkom naredne sedmice. Predviđa se formiranje i povećanje visine snežnog pokrivača za 15 do 40 cm, naročito na planinama.

Duvaće slab do umeren severozapadni vetar, u Negotinskoj Кrajini povremeno jak, a u toku noći se pojačanje vetra očekuje i u planinskim predelima

Izvor: Agromedia