Prepolovljen broj vrtića

Svetlana Mitić
JPU Pčelica

Trenutno radi 14 od ukupno 28 vrtića koji pripadaju Pčelici. Roditelji negoduju i žale se zbog spajanja, jer deci to teško pada, iz  ove ustanove niko ne precizira do kada će to trajati, već ističu da će pratiti dolaznost dece i da će se vrtići otvarati u skladu sa tim.

Roditelji tvrde da su nekoliko dana pre Nove godine obavešteni da će spajanje trajati samo tokom praznika, ali da su naknadno dobili informaciju da tako ostaje do daljeg, bez ikakvog objašnjenja.

Iz Pčelice poručuju da su roditelji blagovremeno obavešteni o spajanju, pre novogodišnjih praznika, kao i da se grupe ne spajaju i da sa decom rade njihovi vaspitači. Dodaju da bezbednost nije narušena ni u jednom vrtiću.

Osim vrtića “Leptirić” i “Pepeljuga”, spojeni su i brojni drugi, pa su mališani iz “Nevena” prebačeni u “Palčić”, oni koji inače idu u “Lane” sada idu u vrtić “Panda”, a deca iz “Bubamare” su u “Bambiju”.

Sva deca iz vrtića “Neven” su u istoj prostoriji, jedva da mogu da stanu, deluje da nema više od metra kvadratnog po osobi. Deca nemaju gde da ostave stvari i da presvuku obuću, patofnice iz “Nevena” nemamo, verovatno su ostale tamo – priča jedna majka.

Dok roditelji traže precizniju informaciju o tome do kada će vrtići biti spojeni i šta je uzrok tome iz ustanove Pčelica odgovaraju da će vrtiće otvarati u zavisnosti od dolaznosti dece.

Još jednom podsećamo da se prati dolaznost dece i da će se vrtići otvarati u skladu sa tim, tačnije do onog trenutka kada broj dolazeće dece bude veći u odnosu na kapacitet vrtića u kojem su trenutno – navode iz te ustanove.

JPU Pčelica Niš je ustanova koja ozbiljno posluje i koja pre svega vodi računa o zdravlju i bezbednosti dece, pa u skladu sa tim i donosi sve poslovne odluke. Odluka o privremenom spajanju vrtića regulisana je članom 13 Ugovora o pružanju usluga – navode iz Pčelice.

Trenutno radi 14 od 28 vrtića, a iz JPU Pčelica kažu da su ti koji rade velikih kapaciteta, do 250 dece, kao i da dolaznost ove nedelje nije veća od 140 mališana, dok je prošle nedelje bila manje od 10%, odnosno 500 mališana je boravilo u vrtićima.

 

Global Digital Clinik