Dodeljena priznanja “11. januar”

Nagrada
Nagrada "11. januar"

Komisija za nagrade Grada Niša donela je odluku da najviše priznanje grada „11. januar“, među kolektivima, dobiju Akademski hor i Narodno pozorište, a među pojedincima Miroslav Veličković, Đovani Antonioli i Željko Mirković. Priznanja su im uručena na svečanoj sednici Skupštine Grada Niša, koja je održana u Narodnom pozorištu.

Predsednik ove komisije i predsednik Skupštine Grada Niša dr Boban Džunić navodi da su od pristiglih 30 predloga,  nagrađeni najbolji među najboljima, i da će nagrade biti podstrek dobitnicima za dalja dostignuća.

Svečana sednica Skupštine Grada Niša održana je u zgradi Narodnog pozorišta, koje se našlo među dobitnicima ovog priznanja.

„Povodom Dana oslobođenja Niša od Turaka, danas održavamo svečanu sednicu Skupštine Grada Niša, kao i ranijih godina počev od 1995. godine. Nagrađeni su najbolji među najboljima, mladi ljudi čije ideje doprinose promociji i ugledu našeg grada. Siguran sam da će im ova nagrada značiti, ne samo kao priznanje za dosadašnji rad, već i kao podstrek za buduća izuzetna dostignuća“, izjavio je Džunić.

Ukupni fond nagrada je 500 hiljada dinara, koji će biti podeljen na pet delova.

Direktor Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović je poželeo dobrodošlicu svim dobitnicima nagrada i podsetio da je Narodno pozorište osnovano samo devet godina posle pripajanja Niša matici i oslobođenja od Osmanskog carstva. To što su tadašnje Nišlije osnovale pozorište kao izraz puta ka nekoj drugoj kulturi je samo dokaz da je institucija pozorišta i umetnost pozorišta neraskidivo vezana za ovaj grad i za svako društvo.

Iz Akademskog hora kažu da su navikli da dobijaju samo muzičke nagrade, ali dodaju da su jako ponosni na ovo priznanje.

“Moram, pre svega, da se zahvalim osnivačima hora i dirigentima, Radojica Milosavljević Ica, Milorad Veljković Špaja, Suzanu Kostić i Slobodan Dejanović. Oni su uspeli da naprave nešto vanserijski pogotovo što se tiče našeg grada. Ovo je nagrada za mnoge generacije studenata koje su prošle kroz ovaj hor“, kažu iz hora.

Željko Mirković, profesor filma i filmski i TV reditelj i producent je istakao da je ova nagrada za njega posebno emotivan momenat, jer je grad u kome je odrastao, odlučio da mu dodeli najznačajnije priznanje.

„Veoma sam počastvovan što dobijam veoma važnu nagradu. Bilo mi je veliko zadovoljstvo što sam uspeo da nađem prostor u Nišu gde sam uspeo da podignem svoju fabriku i da sam postigao dobre rezultate. Nadamo se će budućnost biti pozitivna. Ako tržište bude dozvolilo imamo projekat koji ide ka većem razvoju kompanije“, poručio je Đovani Antonioli, izvršni direktor fabrike „Olimpias“

Miroslav Veličković, je knjigom „Spomenici vojnika i ratnika na Starom groblju“, hteo da se oduži ratnicima iz Balkanskog i Velikog rata, i da ih na taj način otrgne od zaborava. On je očistio veliki broj grobova vojnika do kojih se pre njegovog angažovanja nije ni moglo prići.

U svom obraćanju zahvalio se medijima što su ispratili njegovo angažovanje da Staro groblje postane memorijalni park. On je naveo da je, polaganjem venca na grobu Todora Stankovića, prvi korak ka tome načinjen.

Global Digital Clinik