Pregledao civila čak 800 puta u Vojnoj bolnici i poklonio mu EKG aparat. Umesto uslovne, zatvorska kazna

vakcinacija

Lekar Vojne bolnice u Nišu Goran Damnjanović pravnosnažno je osuđen na godinu i jedan mesec zatvora, jer je Nišliju Nebojšu Nikolova civila koji nije bio zdravstveno osiguran, pregledao više od 800 puta od 7. novembra 2020. do 17. februara 2021. godine i poklonio mu EKG aparat, koji je u vlasništvu bolnice.

Damnjanovića je niški Viši sud novembra prošle godine osudio na uslovnu zatvorsku kaznu od osam meseci, a na tu presudu su se žalili i Više javno tužilaštvo i branilac okrivljenog.

„Apelacioni sud preinačio je presudu Višeg suda u Nišu za produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja jer je smatrao da se uslovnom kaznom neće postići svrha kažnjavanja. Takođe, njemu je izrečena i mera bezbednosti zabrane bavljenja lekarskim pozivom u trajanju od dve godine“, saopštio je Saša Bošković, portparol niškog Apelacionog suda.

Zahtevao je od dežurnih na prijavnici Vojne bolnice da mu dozvole ulazak kolima u krug ove ustanove, a zatim ga pregledao bez uputa iako nije postojala hitnost, a to nije evidentirao u knjigama protokola. Merio mu je krvni pritisak, analizirao krv, gledao na EKG i ultrazvučnom aparatu, slušao stetoskopom. Zatražio je i od svojih kolega da pregledaju Nikolova, mada su mu rezultati testova uvek bili odlični.

Pregledao je i civilne pacijente koje mu je Nikolov dovodio, njih troje i njegove nevenčane supruge na koji način je i njima pribavio korist u vidu besplatnog lečenja . Damnjanović je u toku septembra 2020. godine predao Nikolovu EKG aparat koji je stajao u njegovoj oridinaciji.

Na to ga je podstrekao Nikolov jer mu je tražio EKG, s ozbirom na to da prethodni koji mu je Damnjanović ranije kupio, nije radio. Lekar mu je više puta tražio da vrati aparat koji je vlasništvo Vojne bolnice ali Nikolov i pored obećanja, to nije učinio, pa mu ga je policija oduzela februara 2021. godine.

Damnjanović je priznao delo za koje se teretio ali se branio da je postupao poštujući Hipokratovu zakletvu koja lekara obavezuje da pacijentu pruži pomoć nezavisno od toga da li je zdravstveno osiguran.

Damnjanović je priznao da je Nikolovu dao EKG aparat iz svoje ordinacije kako bi ga koristio u svom stanu ali je isticao da je tražio da mu ga vrati.

Nebojša Nikolov, se već nalazi u zatvoru, gde zajedno sa svojom nevenčanom suprugom Draganom Petrović izdržava kaznu od 11 godina zbog trgovine ljudima. Njih dvoje su pravnosnažno osuđeni jer su godinama držali kao roba uglednog niškog lekara Jozefa G. , uzimali mu sav novac, tukli ga i nemilosrdno zlostavljali.