Prednosti antidekubitnih dušeka u odnosu na obične

antidekubitni dušek

U današnje vreme je jedan od najvećih problema zdravlje svakog čoveka. Savremeni, brz način života, manjak fizičke aktivnosti, kao i mnoštvo poroka, umnogome smanjuju kvalitet zdravlja. Ono što najviše strada danas jesu leđa, a najviše zbog nepravilnog držanja i načina sedenja. Zbog toga, veliki spas mogu biti antidekubitni dušeci, koji svojim kvalitetom i efikasnošću pozitivno utiču na zdravlje i savršen san mnogih. U odnosu na obične dušeke, antidekubitni dušeci nude znatno veći kvalitet života i olakšavaju zdravstvene probleme mnogih. 

Šta je to antidekubitni dušek?

Antidekubitni dušek se još naziva i “antidekubitni madrac”, dok po svom kvalitetu spada u kategoriju I. Oni su tako konstruisani da automatski premeštaju pritisak sa jednog dela tela na drugi deo. Na taj način, antidekubitni dušek uspeva da zameni ručno okretanje pacijenata, što ga čini izuzetno efikasnim. Njegova funkcija jeste da oslobodi pritisak na sve one delove tela koji su tokom spavanja bili pod pritiskom. Njegov rad se vrši po principu napumpavanja i ispumpavanja komora koje postoje. Sistem napumpavanja i ispumpavanja je izuzetno blag i nežan, te pacijent gotovo i ne oseti bilo kakve promene koje se dešavaju. 

Za korišćenje antidekubitnog dušeka će vam biti potreban krevet, na koji ćete postaviti odgovarajući dušek. Potrebno je da se okači kompresor na krevet, ali je moguće i spustiti ga na pod. Nakon toga, gumena creva se povežu, a jedan deo creva ide u dušek, a drugi u kompresor. Dušek će se aktivirati kada ga uključite u struju i pritisnete dugme ON, a nakon toga je potrebno da podesite pritisak po odgovarajućoj težini. 

Antidekubitni dušek sprečava nastajanje rana i saniranje već postojećih

Antidekubitni dušeci na efikasan i veoma bezbedan način će sprečiti nastajanje dekubitus rane, ali će i pomoći prilikom širenja postojećih rana. Pored toga, njegova namena jeste i da omogući što brže zarastanje već postojećih rana, što ga čini znatno boljim i kvalitetnijim od običnog dušeka. Sve dekubitus rane koje postoje na karlici, peti, laktu, vratu ili leđima, antidekubitni dušek može efikasno da zaleči. Zbog toga, često je izbor onih koje godinama muče problemi ovakvog tipa. 

Antidekubitni dušek sam radi svoj posao

Veliki broj osoba ne može sebi da obezbedi nekoga ko bi stalno nadzirao rad dušeka i njegovo rotiranje. Takav čin zahteva veliku sumu novca, određeno odricanje, ali i veliki broj ljudi koji će se smenjivati prilikom rada dušeka. Zbog toga, najidealnija opcija bi bila kupovina antidekubitnog dušeka sa kompresorom, budući da njegov sistem rada ima mnoštvo prednosti. Tako ćete sebi moći da obezbedite siguran i brz oporavak od različitih rana i povreda, što sa običnim dušekom ne biste mogli. 

Antidekubitni dušek ima tačnu vremensku rotaciju na svakih 6 do 10 minuta, što ga čini posebno efikasnim i praktičnim. Pored toga, dušek ima i pogodnost promene ritma rotacije, pri čemu nema naglih pokreta, što izuzetno znači svakom pacijentu. Takođe, pacijent neće osetiti nikakve bolove prilikom rotacije, što bi bilo slučaj ukoliko dođe do ručnog okretanja pacijenta. Još jedna jako važna stavka jeste i smanjen broj troškova, što će mnoge navesti da se odluče za ovaj tip dušeka i sve njegove pogodnosti. 

Antidekubitni dušek je pogodniji i praktičniji od običnog

Antidekubitni dušek mogu da koriste apsolutno svi, nezavisno od zdravstvenog stanja ili afiniteta koje imaju. Ipak, on je najpogodniji za osobe koje su konstantno u ležećem položaju, onima koji nemaju nikakvu kućnu negu a potrebna im je, kao i osobama koje su prošle neku hiruršku intervenciju. Zbog toga, praktičnost antidekubitnog dušeka im pomaže da brže i lakše dođu do ozdravljenja, što sa običnim dušekom nije moguće. Bilo ko kome je potrebno mirovanje može da koristi antidekubitni dušek i na taj način olakša sebi dugotrajan oporavak. 

Pored ovakvih slučajeva, antidekubitni dušek mogu slobodno da koriste i potpuno zdravi ljudi, koji nemaju nikakvih zdravstvenih smetnji. Njegovo korišćenje u preventivne svrhe je sasvim moguće, a sama procedura i sistem su isti. Jako je važno da pacijent ne bude na statičkoj podlozi prilikom konstantnog ležanja, čime se može dovesti i do stvaranja novih rana. Na taj način, postiže se najveći efekat i antidekubitni dušek deluje preventivno na sve delove ljudskog tela. 

Antidekubitni dušek svojom praktičnošću i izuzetnim sistemom koji poseduje olakšava život mnogih i zdravstveno stanje dovodi do savršenstva. Zahvaljujući svojoj udobnosti i kvalitetu, nije potrebno da neko bude tu kako bi dodatno namestio ili rotirao dušek, već to on radi sam. Zbog toga, antidekubitni dušek je prvi na listi ukoliko imate bilo kakvih problema sa dekubitnim ranama, ukoliko ste imali bilo kakvu operaciju, nepokretni ste ili ste iz bilo kog razloga vezani za krevet. Antidekubitni dušek će vam pomoći na vašem putu ka ozdravljenju i olakšaće sve vaše probleme.