Izložba “Nezaboravimo” u Salonu 77

Izložba

Izložba “Nezaboravimo” biće otvorena 20. oktobra u Salonu 77 sa početkom od 13:30 časova. Izložbu čine skulpture od stakla slovačkog umetnika Jana Zoričaka.

Izložbu “Nezaboravimo” priređuje Ambasada Slovačke Republike u Beogradu u saradnji sa Počasnim konzulatom u Nišu i Galerijom savremene likovne umetnosti. Svečano će je otvoriti Njegova ekselencija gospodin Fedor Rosoha – Ambasador Slovačke u Srbiji.

Izložba obuhvata nekoliko tematskih celina. Glavni izvor inspiracija Jana Zoričaka je univerzum koji ga je fascinirao od mladosti i čiju beskonačnost simbolično dočarava bojenim skulpturama od stakla kroz geometrijske i apstraktne forme.

Jan Zoričak je jedan od najcenjenijih autora savremenog staklarstva. Rođen je u Ždiraju, a živi i radi u Francuskoj, gde je inicirao izgradnju muzeja stakla i lepih umetnosti u Sar Poterieru i realizaciju simpozijuma staklarstva u Eksu u Provansi. Njegova dela su zastupljena u kolekcijama značajnih svetskih muzeja, ali i na jedinstvenim mestima kao što je Severni pol. Nosilac je značajnih priznanja u mnogim zemljama, između ostalog u Slovačkoj Pribinovog krsta prvoj reda i Nagrade kompanije Imre Viner King za razvoj francusko-slovačkih kulturnih odnosa. Značajno predstavlja slovačku kulturu i umetnost.

Izložba je već priređivana u Beogradu i Novom Sadu.

Radno vreme Salona 77 od 12 do 18 sati.

Global Digital Clinik