Povelja za život posvećen stvaralaštvu za decu posthumno dodeljena Zoranu Lozančiću

Povelja za život posvećen stvaralaštvu za decu
Foto: Pozorišt elutaka Niš

Povelja za život posvećen stvaralaštvu za decu dodeljena je posthumno Zoranu Lozančiću, na Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici.

Povelja za život posvećen stvaralaštvu za decu dodeljena je glumcu i reditelju Zoranu Lozančiću.

Na svečanom otvaranju festivala, selektor dr Zoran Đerić predao je nagradu direktorki Pozorišta lutaka Milici Radulović.

„Zorana i mene vezuje čitav niz uspomena. Bili smo vršnjaci kada je u pitanju lutkarstvo i umetnost za decu. Nažalost, ova nagrada je stigla sa zakašnjenjem. Mi smo imali i ranije njegovo ime kao predlog, ali nas je njegova prerana smrt preduhitrila. Nadamo se da će Pozorište lutaka Niš sačuvati uspomenu na ovog zaista velikog lutkarskog umetnika i da će ga ova nagrada vratiti u istoriju lutkarstva u Srbiji“, rekao je Đerić.

Povelja za život posvećen stvaralaštvu za decu

Pozorište Lutaka je prilikom obeležavanja 62 godine rada takođe dodelilo posthumno priznanje Zoranu Lozančiću, reditelju predstave “Snežna kraljica”, u saradnji sa Jelenom Đorđević.

Lozančić je preminuo 21. juna 2019. godine. Glumica koja mu je asistirala u režiji je uz pomoć glumačkog ansambla i zaposlenih u Pozorištu završila postavku predstave. Premijera je izvedena 30. juna, a gromoglasan aplauz bio je i omaž jednom od najboljih lutkarskih reditelja Srbije, Zoranu Lozančiću. Nagradu je u njegovo ime primila glumica Svetlana Mihajlović. “Bio je moj brat po teatru, koji je verovao u sve nas. Evo druže moj dragi, tvoja Kraljica nastalja da živi”, rekla je ona primajući nagradu.