Nagrade za umetničko dostignuće dodeljene u Lutkarskom pozorištu

Nagrade za umetničko dostignuće i radni doprinos dodeljene su danas u niškom Pozorištu lutaka.

Nagrade za umetničko dostignuće članovima glumačkog ansambla uručene su danas na sveečanosti povodom Dana pozorišta i 62 godine profesionalnog stvaralaštva. Uručene su i nagrade za radni doprinos zaposlenima iz sektora tehnike i administracije.

Komisija za izbor glumca sezone 2019/20 sa velikom pažnjom pogledala je predstave “Snežna kraljica”, “Divlji labudovi” i “Palčica”. U svom govoru predsednik Komisije, Velibor Petković, parafrazirao je Fahrudina Kučuka. “Svi učesnici su za nas pobjednici jer rade čudesne stvari i prenose snagu umjetnosti na generaciju koja raste.” Ne bežeći od svoje odgovornosti, Komisija je donela odluku da nagradu dobije glumica Svetlana Mihajlović za tumačenje Snežne kraljice. “Ona je izvanredno dočarala Andersenovu junakinju, pokazujući da je borba između dobra i zla prvenstveno unutrašnja borba, da bi se tek posle te pobede, moglo učiniti nešto dobro i za druge”, priča Petković.

“Zahvaljujem za ovo zrnce radosti, u ovim teškim vremenima, za koje se nadam da će izrasti u dobro drvo. Hvala svim ljudima koji su radili na ovoj predstavi. Jedva čekam da se vratimo na scenu, a pre svega toga nam želim dobro zdravlje”, rekla je Mihajlovićeva.

Članovi Komisije predložili su da se učini izuzetak i da se dodeli posthumno priznanje Zoranu Lozančiću, reditelju predstave “Snežna kraljica”, u saradnji sa Jelenom Đorđević. Lozančić je preminuo 21. juna 2019. godine. Glumica koja mu je asistirala u režiji je uz pomoć glumačkog ansambla i zaposlenih u Pozorištu završila postavku predstave. Premijera je izvedena 30. juna, a gromoglasan aplauz bio je i omaž jednom od najboljih lutkarskih reditelja Srbije, Zoranu Lozančiću. Nagradu je u njegovo ime primila glumica Svetlana Mihajlović. “Bio je moj brat po teatru, koji je verovao u sve nas. Evo druže moj dragi, tvoja Kraljica nastalja da živi”, rekla je ona primajući nagradu.

Dodelje su i nagrade zbog radnih rezultata i entuzijazma

Nagrade za radni doprinos zaposlenima iz sektora tehnike i administracije dodeljene su Ljiljani Dodić, inscipijentu i Miladinu Milanoviću, službeniku za poslove zaštite, bezbednosti i zdravlja na radu.

Povodom proslave 62. rođendana Pozorište je pripremilo besplatan program

Četvrtak, 25. jun, proslava 62. rođendana Pozorišta lutaka

– Dečiji hor „Vilenjaci“
– Duet Jana Mislovaljević i Mladen Marinković – pobednici
“Majske pesme“ 2018. godine
– Predstava „Patkica Žutkica“

Petak, 26. jun, predstava „Luckasti klovnovi“

Subota, 27. jun, predstava „Kosić Bosić“

Program i predstave su besplatni, a posetioci se mole da poštuju propisane mere koje se tiču odstojanja, kako bi se omogućila bezbednost svih prisutnih.