Potpisan ugovor o izgradnji novog kontrolnog tornja u Nišu

Potpisivanje ugovora; Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Ugovorom o kreditu između Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) i Evropske investicione banke čijim sredstvima u periodu od četiri godine između ostalog je planirana izgradnja centra kontrole letenja i  novog kontrolnog tornja na aerodromu “Konstantin Veliki”.

Ugovor su danas u Beogradu potpisali direktora SMATSA Predraga Jovanovića i predsednika Evropske investicione banke Vernera Hojera u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Evropskog Saveta Donalda Tuska.

Modernizacija sistema Kontrole letenja Srbije i Crne Gore

Sredstvima iz zaključenog ugovora u iznosu od 45 miliona evra, kako se navodi u saopštenju SMATSA, modernizovaće se sistem kontrole letenja u Srbiji i Crnoj Gori.

Novi kontrolni toranj na aerodromu “Konstantin Veliki” u Nišu gradiće se nedaleko od starog i biće visok 26,5 metara.

Gradnja tornja koju će finansirati Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) koštaće oko 5,5 miliona evra.

Idejni projekat novog kontrolnog tornja na aerodromu u Nišu
Idejni projekat novog kontrolnog tornja na aerodromu u Nišu

Pored gradnje novog tornja u Nišu planirana je i nabavka i implementacija radarskih sisteman za tri nove lokacije: Aerodrom Beograd, Besna Kobila i Vrsuta u Crnog Gori, zatim implementacija sistema za govornu komunikaciju zemlja-vazduh i zemlja-zemlja, a takođe i izgradnja aneksa centra kontrole letenja i tornja aerodromske kontrole letenja Beograd.

“Modernizovani sistem unaprediće bezbednost, kapacitet, efikasnost i ekonomičnost sistema za upravljanje vazdušnim saobraćajem, povezati saobraćajnu povezanost regiona uz smanjenje emisija gasova i buke. Prednosti će osetiti avio-prevoznici, aerodromi i putnici, kao i kranji korisnici ovog sistema”, navode u SMATSA.

Ugovor koji je potpisan deo je Programa modernizacije Kontrole letenja Srbije i Crne Gore – SUSAN, za period 2017-2021, vrednog ukupno 118 miliona evra, koji se finansira iz sopstvenih sredstava Kontrole letenja, kredita Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). 

Kontrola letenja je 92 odsto u vlasništvu Srbije, a iz ovog programa biće uloženo ukupno 118 miliona evra, uključujući investicije u četiri aerodroma u Srbiji – “Konstantin Veliki” u Nišu, “Ponikve” u Užicu, “Morava” u Kraljevu i “Nikola Tesla” u Beogradu.